Un oficial rus al ministerului de interne ar putea să devină următorul șef al agenției internaționale de poliție, Interpol, conform Daily Mail.

Sediul Interpol din LyonFoto: Wikipedia

Generalul Alexander Prokopchuk a fost numit succesorul probabil al fostului președinte, Hongwei Meng, care a fost arestat de autoritățile chineze în legătură cu un presupus caz de corupție.

În prezent, acesta este șeful Biroului Național Central al Ministerului de Interne al Interpolului rus, un post pe care l-a deținut în ultimii doi ani și este și vicepreședintele agenției - primul rus care a ocupat vreodată postul.

Numirea potențială ar spori preocupările deja semnalate la Moscova conform cărora Rusia ar urma să folosească agenția polițienească internațională pentru a-și viza oponenții politici.

Kremlinul a fost acuzat că încearcă să utilizeze sistemul de mandate internaționale ale Interpolului, așa numitele ,,notificări roșii", pentru a-și împiedica adversarii politici să călătorească și pentru a le îngheța conturile bancare, astfel încât aceștia să poată fi extrădați înapoi în Rusia.