Liderii din zona Asia-Pacific nu au reuşit să-şi depăşească disensiunile din sfera comerţului, la summitul dominat de un război al cuvintelor între SUA şi China, care concurează pentru influenţă regională, anunță The Guardian citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pentru prima dată, liderii APEC nu au reuşit să se pună de acord asupra unei declaraţii formale scrise, pe fondul divergenţelor acute dintre primele două economii ale lumii, în privinţa regulilor care guvernează comerţul global.

"Ştiţi că cei doi mari giganţi sunt în sală. Ce pot spune?", a spus gazda, premierul Papua Noua Guinee, Peter O'Neill, recunoscând înfrângerea. Premierul Canadei, Justin Trudeau, a recunoscut că eşecul se datorează "viziunilor diferite asupra unor elemente particulare cu privire la comerţ, care au împiedicat consensul deplin".

Surse au spus că de la începutul întrunirii, SUA au exercitat presiuni pentru ca liderii să emită ceea ce ar fi reprezentat o denunţare a Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi un apel la reformarea sa completă. Această solicitare a fost prea îndrăzneaţă pentru Beijing, care probabil ar obţine un tratament mai puţin preferenţial dacă s-ar face schimbări. O'Neill a indicat că OMC a reprezentat punctul de blocaj în negocierile pentru convenirea unui comunicat comun.

"APEC nu are nicio cartă privitor la OMC. Acesta este un fapt", a spus el. "Aceste chestiuni pot fi discutate la OMC". Disputa creşte miza unei astfel de întâlniri între preşedintele Donald Trump şi Xi Jinping, care va avea loc la summitul G20 din Argentina, la sfârşitul lunii curente. O'Neill a negat că eşecul convenirii unei declaraţii constituie o umilinţă pentru ţara lui lovită de sărăcie, care a găzduit în premieră reuniunea anuală a celor 21 de ţări.

În timp ce tensiunile dădeau în clocot, a fost chemată poliţia la încercarea autorităţilor chineze de a "da buzna" în biroul ministrului de externe al ţării gazdă, într-o încercare de ultim moment de a influenţa un proiect de comunicat al summitului, au spus pentru AFP trei surse care cunoşteau situaţia.

O oficialitate de la Ministerul de Externe al Chinei, Zhang Xiaolong, a negat incidentul, spunând pentru presă: "Nu este adevărat. Pur şi simplu nu este adevărat." Chiar înainte de începerea summitului, tensiunile dintre cei doi mari luptători au ajuns în prim-plan când Xi şi vicepreşedintele american Mike Pence şi-au încrucişat săbiile în discursurile majore de politică concurente.

Pence a avertizat ţările mai mici să nu se lase seduse de masivul "program de infrastructură centură şi drum" al Chinei, prin care Beijingul oferă bani ţărilor mai sărace pentru proiecte de construcţie şi dezvoltare. Creditele "opace" sunt însoţite de condiţii şi duc la acumularea unor "datorii doborâtoare", a acuzat Pence, ironizând iniţiativa ca pe o "centură constrictoare" şi un "drum cu sens unic".

Într-un discurs adresat liderilor de afaceri cu numai câteva minute înainte de Pence, Xi a insistat că iniţiativa nu este o "capcană" şi că nu are o "agendă ascunsă" - pe fondul criticilor conform cărora ar reprezenta o diplomaţie a carnetului de cec în regiune. De asemenea, Xi a criticat protecţionismul comercial gen "America first", spunând că reprezintă o "abordare mioapă" care este "sortită eşecului".

Pence le-a spus reporterilor, duminică: "Am discutat cu preşedintele Xi de două ori în cursul acestei conferinţe. Am avut o conversaţie candidă." El i-a spus că SUA sunt interesate de îmbunătăţirea relaţiilor cu China "dar trebuie să aibă loc o schimbare" a politicilor comerciale ale Beijingului.

Atât Trump cât şi preşedintele rus Vladimir Putin au decis să nu participe la întrunire, lăsându-i loc liber lui Xi, care a sosit cu două zile mai devreme pentru a inaugura o şcoală construită cu fonduri chineze şi un drum în capitala Papua Noua Guinee, Port Moresby. Xi a fost vedeta spectacolului, figurând în primul rând şi în centrul fotografiilor.

Pence, prin opţiunea sa dar şi pentru că are un rang mai mic în cadrul protocolului, a păstrat discreţia, decizându-se abia în ultimul moment să rămână noaptea la Port Moresby - şi renunţând la planul iniţial de a face escală la Cairns în Australia.

Ca pentru a contracara generozitatea chinezilor, duminică SUA, Australia, Noua Zeelandă şi Japonia au anunţat un proiect de creştere a capacitătii electrice în Papua Noua Guinee. Şi în timp ce SUA şi China concurează pentru influenţă în regiune, declaraţia care anunţă iniţiativa promite perspectiva unor proiecte similare pentru ţările care "susţin principiile şi valorile care ajută la menţinerea şi promovarea unei regiuni libere, deschise, prospere şi bazate pe reguli".

În condiţiile în care lucrările oficiale ale summitului au păstrat o relativă discreţie, atenţia s-a îndreptat în mare măsură asupra locului ales pentru desfăşurarea evenimentului de o asemenea amploare, Port Moresby, o premieră în istoria capitalei papuaşe. Oraşul este blocat de sutele de poliţişti şi militari care patrulează străzile sale renumite printr-o rată înaltă a criminalităţii. În imediata apropiere a coastei sunt staţionate nave de război pentru a le asigura securitatea liderilor, iar delegaţii şi reporterii au fost găzduiţi în enorme vase de croazieră din cauza preţurilor mari cerute pentru camerele de hotel.