Situaţia a fost tensionată sâmbătă după-amiază în cartierul Palatului Elysée din Paris, unde forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestaţii mişcării 'vestelor galbene', care protestează faţă de creşterea taxelor la carburant, relatează AFP, citată de Agerpres.

Protestul vestelor galbeneFoto: Captura YouTube

UPDATE 13.49 Cel puțin 400 de persoane au fost rănite, după ce mii de persoane au protestat o zi și o noapte în Franța după ce președintele francez Emmanuel Macron a introdus taxe mai mari de combustibil, a declarat duminică ministrul francez de Interne, Cristophe Castaner, relatează France 24. Manifestanții au blocat mai multe drumuri și autostrăzi. Printre răniți se află și ofițeri de poliție și pompieri. Poliția a interogat 282 de persoane în total. Castaner a declarat pentru postul RTL că aproximativ 288.000 de oameni au participat la protestul de sâmbătă în aproximativ 2.000 de locații diferite din țară. Doar 3.500 au rămas să protesteze peste noapte. (Mediafax)

Mai multe sute de manifestanţi au pendulat câteva ore între bulevardul Champs Elysées, strada Faubourg Saint-Honoré, unde se află Palatul Elysée, şi axele rutiere din jur. Cartierul fusese împrejmuit de poliţişti încă din cursul dimineţii, după ce manifestanţii anunţaseră acum câteva zile că obiectivul lor era să ajungă la Palatul Elysée.

'Macron, demisia!', a strigat mulţimea, la circa 100 metri de palatul prezidenţial, potrivit unui jurnalist AFP aflat la faţa locului. Unii au aprins fumigene. Forţele de ordine, protejate de scuturi, au folosit gaze lacrimogene.

'Ne gazează, dar noi suntem paşnici, nicio vitrină nu a fost spartă. Nu vrem decât să ne exprimăm ideile', a declarat una din protestatare, Béatrice, în vârstă de 49 de ani.

Puţin mai devreme, manifestanţii reuşiseră să blocheze parţial celebrul bulevard.

Mişcarea a fost marcată de decesul unei manifestante, lovită de o şoferiţă la un baraj în Savoia. Peste 100 de persoane au fost rănite, dintre care cinci grav, la diferite puncte de blocaj. Tot potrivit ministrului de interne, 52 de persoane au fost reţinute, dintre care 38 se află în arest preventiv.