Epava submarinului argentinian ARA San Juan, care avea la bord un echipaj format din 44 de membri și care a dispărut în urmă cu un an, a fost găsit la o adâncime de 800 de metri în Oceanul Atlantic, au informat Fortele Navale din Argentina, relatează site-ul postului BBC, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Submarinul ARA San Juan a dispărut la aproximativ 430 de kilometri de coasta argentiniană la 15 noiembrie 2017.

Forțele navale au oprit operațiunile de căutare și salvare la două săptămâni după dispariția submarinului.

Potrivit unui mesaj postat pe Twitter de forțele navale argentiniene, ARA San Juan a fost identificat de o companie a Statelor Unite.

UPDATE: Submarinul ARA Sans Juan a făcut implozie, a informat Gabriel Attiz, comandantul bazei navale de la Mar del Plata, conform Agerpres.

"Submarinul este întreg, dar a făcut implozie. Se află la o adâncime de 870 metri", a declarat comandantul bazei, după o întâlnire cu familiile victimelor.

Epava a fost localizată la circa 400 km de coastele Patagoniei, de compania privată americană Ocean Infinity.

Sâmbătă, într-un hotel din Mar del Plata, nu departe de baza navală, comandantul le-a arătat familiilor fotografii ale submersibilului făcute de module submarine.

"Acum se deschide un nou capitol. Plecând de la analiza stării în care se află submarinul, vom vedea cum vom proceda", a afirmat el.

Înaintea comunicatului oficial, autorităţile au anunţat familiile celor 44 de marinari care au murit la bordul lui ARA San Juan.

Potrivit unei ofiţer de marină, care a dorit anonimatul, "aducerea la suprafaţă e submarinului nu e imposibilă, dar este o operaţiune foarte complexă şi, prin urmare, foarte costisitoare".

Un submarin ca San Juan nu putea coborî mai jos de 300 metri, dată fiind rezistenţa materialelor din care era fabricat. "Oricare ar fi cauza, submarinul a făcut implozie la 600 metri", a arătat el.

Ocean Infinity a trimis în sudul Atlanticului nava Seabed Constructor, echipată cu tehnologia cea mai sofisticată, printre care camere submarine ce pot filma până la o adâncime de 6.000 metri.

Compania încheiase un contract cu statul argentinian ce prevedea că va primi 7,5 milioane de dolari dacă va localiza submarinul, a cărui dispariţia a provocat o mare emoţie în ţară.

Ocean Infinity este implicată şi în căutarea rămăşiţelor avionului care efectua zborul MH370 al Malaysia Airlines, dispărut în martie 2014 în timpul unei curse Kuala Lumpur-Beijing.

Detectarea unei explozii submarine în zona de operaţiuni a submarinului acreditează ipoteza unei explozii la bord, probabil a bateriilor de propulsie.

Înaintea întreruperii comunicaţiilor, comandantul lui San Juan semnalase o problemă la nivelul bateriilor, dar susţinuse că avaria nu va împiedica navigarea spre baza Mar del Plata, situată la 400 km de Buenos Aires.

Ipoteza privilegiată de experţi este pătrunderea apei printr-o valvă defectuoasă a "snorkel"-ului, sistemul de ventilaţie în timpul urcărilor la suprafaţă.

*******

"Ara San Juan" (65 de metri lungime și 7 metri diametru) este unul dintre cele trei submarine ale marinei argentiniene. Este un model TR-1700 cu propulsie diesel, construit în șantierul naval Thyssen Nordseewerke din Germania. A efectuat prima ieșire în mare în 1983. A fost recondiționat în 2007 - 2014, pentru a-i prelungi cu 30 de ani durata de viață, fiind "deplin operațional". Nava a efectuat mai multe misiuni în 2017.