Franța și Germania vor prezența luni, la o reuniune a miniștrilor de finanțe la Bruxelles, o propunere privind conturarea unui buget pentru zona euro, un acord descris că fiind un „mare pas înainte“ anunță AFP.

Emmanuel Macron si Angela MerkelFoto: Agerpres/Xinhua

Miniștrii de finanțe francez și german, Bruno Le Maire respectiv Olaf Scholz, „prezintă o propunere comună luni, în cadrul Eurogrupului privind contururile viitorului buget al zonei euro“, a declarat o sursădin cadrul Ministerului de FinanțealFranței, calificând acest acord drept un "mare pas înainte".

"Așteptăm cu nerăbdare să îl împărtășim luni cu alte state membre", a adăugat sursa.

Bugetul nu a fost specificat: „am spus întotdeauna că ar fi mai bine să înceapă cu instalarea principiului. Trebuie mai întâi să se concretizeze bugetul și să începem încetul cu încetul“, a spus sursa.

Propunerea franco-germană se limitează la clarificarea "arhitecturii și principiilor acestui buget".

Conform documentului, bugetul va face parte din UE „dar cu o guvernanță de nouăsprezece țări membre ale zonei euro, așa cum a solicitat Franța“, a spus sursa.

Acest lucru vine înainte de deplasarea președintelui francez Emmanuel Macron duminică la Berlin pentru a ține un discurs „centrat pe cuplul franco-german“ în față Bundestag-ului și pentru se a întâlni cu cancelarul Angela Merkel.

În timpul acestei întâlniri, Emmanuel Macron a programat „un raport intermediar privind punerea în aplicare a acordului de la Meseberg“ prevăzând inclusiv convergența fiscală și bugetul zonei euro, a declarat președinția franceză.