Oficialii columbieni au inaugurat o tabără de corturi în Bogota pentru 500 de imigranți care locuiau lângă principala stație de autobuz a orașului. Autoritățile spun că nu intenționează să repete acest gest deoarece se tem că vor stimula apariția unui nou val de migrație a venezuelenilor, relatează Al Jazeera.

BogotaFoto: feher.wordpress.com

Jenifer Torealba a sosit la prima tabără de corturi pentru imigranți din Columbia marți, după ce a mers opt zile cu fiica sa de șase ani de la casa lor din Maracaibo, Venezuela, doar pentru a găsi poarta închisă.

Tabăra, prima de acest fel într-o țară copleșită de valul de imigranți venezueleni, se deschisese cu doar câteva ore înainte.

Tabăra era deja complet ocupată, fapt care a constrâns-o pe Torealba și pe fiica ei, Moiera, să doarmă afară.

Tabăra de 78 de corturi a fost construită exclusiv pentru cei aproape 500 de migranți care au locuit vreme de luni de zile lângă stația principală de autobuz a unui oraș aflat în plină dezvoltare. Odată ce aceștia au fost mutați în tabără, porțile s-au închis pentru alți imigranți.

,,Nu a fost niciodată o opțiune ca toți cei care sosesc aici să poată obține accesul”, a declarat Juan Carlos Diaz, directorul de gestionare a riscurilor pentru biroul primarului din Bogota.

Din cei peste un milion de venezuelani care au ajuns în Columbia, aproximativ 240.000 sunt în Bogota. Mulți, fugind de economia în criză a țării, de violență, persecuție politică și lipsă de hrană și medicamente, sosesc în Columbia pe jos fără un peso în mână.

Columbia a încercat să evite construirea unor astfel de tabere pentru imigranți, temându-se că astfel vor stimula venezuelenii să caute migreze spre Columbia în număr și mai mare.