Emmanuel Macron a admis miercuri, în timpul unui interviu la TF1 că nu a "reușit să împace poporul francez cu liderii săi" și a promis să guverneze "în mod diferit" în viitor. Președintele Republicii a estimat, de asemenea, că executivul nu le-a acordat destulă "atenție" francezilor de la începutul mandatului său, în mai 2017, potrivit La Libre, citat de Rador.

MacronFoto: Captura video

"Concetățenii noștri de astăzi doresc trei lucruri: să fie luaţi în considerare, să fie protejaţi, să li se ofere soluții, nu declarații. O consideraţie care cu siguranţă nu le-a fost arătată", a afirmat Macron, adesea acuzat de opoziție că este supărat și prea departe de preocupările francezilor.

În ultimele luni, șeful statului, la cel mai jos nivel în sondaje, a spus în repetate rânduri că vrea "să-i asculte pe francezi", "să meargă pe teren şi, poate, să decidă într-un mod diferit, nu tot în Paris", cerându-le direcțiilor administraţiilor centrale, miniștrilor, consilierilor, "să meargă mai mult pe teren".

"A-i lua în considerare pe oameni înseamnă să-i auzi când se plâng pentru a-i implica în această transformare. Dar să-i respecţi", a adăugat Macron, care a fost criticat în mod regulat în ultimele luni pentru ieşirile sale considerate disprețuitoare la adresa francezilor.

Interpelat pe 4 octombrie în Colombey-les-Deux-Eglises (Haute-Marne) de un pensionar cu o pensie mică, apoi de un altul cu privire la limita de viteză de 80 km/h, Macron l-a citat pe generalul de Gaulle care a spus: "Puteți vorbi foarte liber, singurul lucru pe care nu aveți dreptul să-l faceți este să vă plângeți". "Țara ar sta altfel dacă ar fi așa", a adăugat el.

"Consider că nu am reușit să fac această reconciliere între bază și vârf și acum ea se află în centrul a ceea ce mă așteaptă în lunile următoare (...) Este un program vast, dar necesită mobilizarea întregii națiuni", a concluzionat dl Macron la TF1.