Premierul scoțian consideră că proiectul de acord, asupra căruia s-a pronunțat miercuri guvernul britanic, favorizează Irlanda de Nord și subminează uniunea națiunilor din Regatul Unit, potrivit Le Monde, citat de Rador.

Pentru Scoția, proiectul de acord asupra Brexit-ului este o veste proastă. Nicola Sturgeon, întâi-ministrul scoțian, chiar l-a calificat miercuri, 14 noiembrie, drept "devastator", deoarece ar favoriza Irlanda de Nord.

Proiectul de acord prevede o "plasă de siguranță" pentru a preveni revenirea unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda vecină. Această soluție pe două niveluri are forma unui aranjament vamal, incluzând întregul Regat Unit, cu o aliniere de reglementare pentru Irlanda de Nord.

"Ar fi devastator pentru investițiile și locurile de muncă în Scoția", a declarat Nicola Sturgeon, care conduce Partidul Național Scoţian (SNP), aflat la putere, într-un videoclip postat pe contul său Twitter. Ea însăși dorește ca națiunea ei să rămână pe piața unică și în Uniunea vamală. "Ar fi cel mai rău scenariu posibil", a estimat ea.

Acordul, care trebuia validat miercuri de guvernul Theresei May, ar putea fi respins de Parlamentul britanic, care ar lăsa ușa deschisă unor "soluții mai bune", inclusiv menținerea întregului Regat al Marii Britanii pe piața unică, a adăugat ea. "Dacă informațiile raportate de mass-media sunt corecte, plasa de siguranță ar avea consecința neintenționată de a separa Irlanda de Nord de restul Regatului Unit și ar submina serios uniunea noastră", a afirmat ea.

Scoția a votat masiv pentru a rămâne în Uniunea Europeană (63%) la referendumul din iunie 2016. Un vot care a avut loc la doi ani după organizarea unui referendum asupra independenței Scoției, în care 55% dintre alegători au ales să rămână în Regatul Unit. Pentru Nicola Sturgeon, votul în favoarea lui Brexit a schimbat situația, dar, pentru moment, ea a amânat perspectiva unui al doilea referendum asupra independenței, așteptând să se vadă mai clar turnura pe care o va lua Brexit-ul.