Întreruperile sistemului de poziționare globală (GPS) din Finlanda în timpul recentelor exerciţii militare NATO au venit de pe teritoriul Rusiei, a afirmat joi ministrul finlandez de externe, potrivit Mediafax care citează Reuters.

Kremlinul a respins luni o acuzație prealabilă din partea prim-ministrului finlandez Juha Sipila care a declarat că Rusia ar fi putut întrerupe intenționat semnalul în timpul exerciţiilor NATO.

Serviciile de navigație aeriană din Finlanda au lansat la începutul acestei luni un avertisment privind traficul aerian din cauza unei întreruperi GPS la scară largă în nordul țării.

Norvegia a anunțat un avertisment similar privind spațiul său aerian și a acuzat de asemenea Rusia.

Autoritățile finlandeze continuă să investigheze această chestiune și problema este discutată cu Federația Rusă pe canale diplomatice, a adăugat ministerul într-o declarație joi.

Finlanda nu este membră a NATO, dar a luat parte ca aliat în cel mai mare exercițiu NATO din ultimile decenii, care s-a încheiat miercuri. Forțele din 31 de țări au participat la exerciţiile din apropierea Rusiei, într-o zonă care se întinde de la Marea Baltică până la Islanda.

Finlanda are o frontieră de 1,340 km și o istorie dificilă cu Rusia. În ultimii ani, ea a dezvoltat legături mai strânse cu NATO, dar a încetat să mai aibă calitatea de membru deplin, în conformitate cu tradiția de a evita confruntarea cu vecinul său estic.