Statele Unite vor retrage, în următorii ani, sute de militari implicaţi în operaţiuni antiteroriste în Africa, pentru a susţine planul Pentagonului de contracarare a ameninţărilor generate de China şi Rusia, afirmă un oficial american citat de site-ul agenţiei Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Reducerea personalului va fi de mai puţin de 10% din totalul de 7.200 de militari, în următorii ani", a declarat Candice Tresch, un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării.

"Operaţiunile de combatere a organizaţiilor extremiste vor rămâne în mare parte neafectate" în ţări precum Somalia, Djibouti şi Libia, a subliniat oficialul american.

Pentagonul a stabilit ca priorităţi acţiuni de contracarare a riscurilor reprezentate de China şi de Rusia, potrivit Mediafax.

Statele Unite traversează o criză militară şi ar putea pierde un război împotriva Chinei sau Rusiei, avertizează un raport al Congresului american prezentat miercuri, potrivit AFP, citat de Agerpres.

​"Superioritatea militară a Statelor Unite - coloană vertebrală a influenţei sale mondiale şi a securităţii naţionale - s-a erodat la un nivel periculos", dezvăluie raportul comisiei parlamentare asupra strategiei apărării naţionale.

"Armata americană ar putea înregistra un număr inacceptabil de victime (...) în următorul său conflict", continuă documentul.

"Cu greu ar putea să câştige, dacă nu chiar va pierde, un război împotriva Chinei sau a Rusiei", potrivit textului.