Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat joi Rusia pentru multiplele arestări ale liderului opoziției Alexei Navalny, motivând că acestea au fost motivate politic și a încălcat drepturile omului, relatează AFP.

Alexei NavalnyFoto: navalny.com

”Motivul politic care sprijină arestările sale reprezintă un aspect fundamental al cazului”, două dintrea ceste arestări vizează în realitate să înăbușe pluralismul politic”, a estimat Curtea, constatând încălcarea articolului 18 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului.

”Sunt foarte fericit, chiar foarte fericit”, a spus Alexei Navalny, în vârstă de 42 de ani, care a venit să asiste la citirea hotărîrii. În primă instanță, judecătorii nu au recunoscut natura politică a arestărilor.

”Suntem foarte satisfăcuți (...) Astăzi, am câștigat toate cazurile și ce e mai important e că am obținut că aceste arestări sunt recunoscute ca fiind motivate politice”, a spus opozonantul lui Vladimir Putin la o conferință de presă.

Curtea a concluzionat, de asemenea, că a fost încălcat articolul 11 din Convenția cu privire la dreptul la libertate și adunare și asociere ”pe motivul că două dintre arestări nu au avut ținte legitime și că cinci nu au fost necesare într-o societate democratică”.

De asemenea aceasta a ”recomandat ca guvernul să garanteze dreptul la libertatea adunării pașnice în Rusia”.

În consecință. Rusia a fost condamnată să plătească 50.000 de euro pentru daune morale lui Alexey Navalny, 1.025 de euro pentru daune materiale și 12.653 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Opozantul a denunțat fără succes arestările sale față de justiției ruse, înainte să se orienteze către Curtea de Strasbourg, referindu-se la cinci acțiuni care au avut loc între 2012 și 2014.