Parchetul saudit a cerut joi pedeapsa cu moartea pentru cinci responsabili din regat acuzați de uciderea lui Jamal Khashoggi, indicând că ziaristul a fost drogat și dezmembrat în consulatul său din Istanbul, potrivit procurorului general, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Purtătorul de cuvânt al Parchetului, Khashoggi, editorialist și critic al puterii, în special al prințului Mohammed bin Salman, supranumit "MBS", a fost ucis în 2 octombrie după ce a fost drogat la consulatul Regatului din Istanbul, unde a fost dezmembrat de cinci responsabili saudiți.

Parchetul susține însă că prințul nu a fost implicat în această crimă care a stârnit indignarea întregii lumi.

Directorul adjunct al serviciilor saudite, generalul Ahmed al-Assiri, a ordonat aducerea de bună voie sau cu forța a lui Khashoggi. Dar șeful echipei de "negociatori" trimis la fața locului a ordonat uciderea sa, a adăugat acest purtător de cuvânt.

Rămășițele editorialistului - 59 de ani la momentul crimei - au fost predate unui agent exterior al consulatului, a susținut el.

Dintr-un total de 21 de suspecți, procurorul general a pus sub acuzare 11 persoane care vor fi trimise în fața justiției. Acesta a cerut pedeapsa capitală pentru cinci dintre ele.

Riadul cere în plus Ankarei semnarea unui acord "special" de cooperare în anchetă.

Începând cu 2 octombrie, uciderea lui Jamal Khashoggi s-a transformat progresiv în scandal planetar, pe măsura dezvăluirilor legate de circumstanțele macabre ale asasinatului.

După ce a afirmat inițial că ziaristul a părăsit rapid consulatul și apoi că a murit în urma unei dispute, Riadul a sfârșit prin a evoca o "operațiune neautorizată" de putere.

Statele Unite ale lui Donald Trump, care au încercat inițial să își menajeze aliatul, au sfârșit și ele prin a înăspri tonul.

Duminică, șeful diplomației americane Mike Pompeo a avertizat, într-un interviu telefonic cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman, că Washingtonul va "cere socoteală tuturor persoanelor implicate în uciderea lui Jamal Khashoggi".