Curtea Supremă din Costa Rica a publicat oficial miercuri decizia conform căreia parlamentarii au 18 luni pentru a extinde drepturile de căsătorie la cuplurile de același sex, relatează Los Angeles Blade.

HotNews.roFoto: Hotnews

,,Actele de discriminare deschisă, indiferent dacă sunt exprimate sau implicite, nu pot fi justificate în nici un fel într-o societate democratică care respectă drepturile fundamentale", se arată în hotărâre.

Curtea Inter-Americană a Drepturilor Omului, care are sediul în capitala San José, a emis în ianuarie o hotărâre de referință care recunoștea căsătoria între persoane de același sex și drepturile persoanelor transgender.

Ulterior, vicepreședintele statului Costa Rica, Ana Helena Chacón, a anunțat că guvernul său va respecta hotărârea. Carlos Alvarado, care a fost ales președinte al regiunii Costa Rica în aprilie, susține în mod public drepturile de căsătorie pentru cuplurile de același sex.

Curtea Supremă din august a decis că o lege care interzice căsătoria între persoane de același sex în țară este neconstituțională. Termenul limită pentru parlamentari de a acționa în această chestiune nu a fost stabilit deoarece hotărârea nu a fost eliberată oficial.

Rapoartele mass-media din Costa Rica indică faptul că hotărârea va intra în vigoare în 2020 dacă parlamentarii nu reușesc să acționeze.