Kremlinul a denunţat miercuri "imprevizibilitatea" Statelor Unite care produce, în opinia Moscovei, o "profundă îngrijorare în întreaga lume", cu două săptămâni înaintea unei noi întâlniri între Vladimir Putin şi Donald Trump, prevăzută la sfârşitul lui noiembrie în Argentina, potrivit Le Vif, citat de Rador.

Dmitri PeskovFoto: Agerpres/AP

"Faptul că America a devenit imprevizibilă în ultima vreme nu e un secret pentru nimeni", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu acordat canalului de televiziune rusesc Dojd, în marja summitului ASEAN de la Singapore. "Această imprevizibilitate a celei mai mari ţări, a economiei celei mai puternice din lume este obiect de profundă îngrijorare în lumea întreagă", a estimat el.

Această declaraţie apare când Statele Unite, ale căror relaţii cu Moscova sunt la cel mai scăzut nivel, se pregătesc să impună noi sancţiuni Rusiei în legătură cu otrăvirea în martie a unui agent dublu rus, Serghei Skripal, şi a fiicei sale Iulia, în Anglia, imputată de Londra autorităţilor ruse. "Noi nu recunoaştem aceste restricţii unilaterale (...) şi le considerăm ilegale", a subliniat dl Peskov, estimând că noile sancţiuni vor "complica şi mai mult" relaţiile ruso-americane.

În timp ce preşedintele rus, Vladimir Putin, şi vicepreşedintele american, Mike Pence, se găsesc în prezent la Singapore unde are loc summitul ţărilor din ASEAN, "nicio întâlnire separată nu este prevăzută" între cei doi oficiali, potrivit dlui Peskov. "O asemenea întâlnire nu este de altfel necesară, de vreme ce se pregăteşte o adevărată întâlnire în Argentina" între dl Putin şi omologul lui american, Donald Trump, care vor participa amândoi la summitul G20 la Buenos Aires pe 30 noiembrie şi 1 decembrie.

Donald Trump şi Vladimir Putin s-au întâlnit la primul lor summit bilateral la Helsinki, în iulie. După aceea, preşedintele american a fost criticat în ţara sa pentru că s-a arătat foarte conciliant cu omologul lui rus. Prima lor întâlnire a avut loc în iulie 2017 în marja summitului G20, la Hamburg, în Germania.