Scrisoarea pe care ministrul Tria a trimis-o Bruxelles-ului, în care se confirmă că în Italia raportul dintre deficit şi PIB rămâne 2,4% a stârnit deja multe reacţii în Europa. Olanda cere Comisiei Europene să ia măsuri: "este puţin surprinzător, dar foarte dezamăgitor faptul că Italia nu şi-a revizuit bugetul", a declarat ministrul de finanţe olandez Wopke Hoekstra. "Finanţele publice italiene au scăpat de sub control şi planurile guvernului italian nu duc la o creştere economică robustă. Acest buget nu respectă acordurile pe care le-am semnat în Europa, sunt preocupat, e manisunea Comisiei să ia măsuri suplimentare", a spus Hoekstra, potrivit Rador, care citează La Stampa.

Sebastian KurzFoto: Agerpres/EPA

Critici şi mai dure sosesc din apropiata Austrie a lui Kurz, care din punct de vedere ideologic este foarte apropiat de Salvini. "Italia riscă să alunece spre un scenariu elen - comentează ministrul Hartmut Loeger. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să cerem disciplină din partea Romei, nu este doar o problemă italiană, ci una europeană. Din acest motiv Austria intenţionează să voteze împotriva Italiei în favoarea unei eventuale proceduri de încălcare a legislaţiei UE", a conchis ministrul.

Niciun comentariu pentru moment din partea Comisiei Europene, care a primit marţi seara proiectul de buget revizuit de Italia, însoţit de scrisoarea ministrului Tria. Documentul va fi evaluat la 21 noiembrie în cadrul semestrului european, atunci când pe mesele de lucru ale comisarilor se vor afla planurile bugetare ale tuturor statelor membre.