Susţinând ideea unei armate europene, Emmanuel Macron s-a referit la Statele Unite într-o frază care a fost, potrivit Palatului Elysée, greşit înţeleas, potrivit Liberation, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

(Răspunsul la o) întrebare pusă de Martin Issou pe 13/11/2018:

Bună ziua,

Ne întrebaţi după ce Donald Trump a postat o serie de tweet-uri corozive contra lui Emmanuel Macron. Într-unul din ele, atacă ideea unei armate europene. "Emmanuel Macron sugerează construirea unei armate proprii mari pentru a proteja Europa de Statele Unite, China şi Rusia. Dar a fost Germania în primul şi în al doilea război mondial. Ce a însemnat asta pentru Franţa? Începeau să înveţe germana la Paris înainte să sosească Statele Unite. Plătiţi pentru NATO sau nu!".

Ne întrebaţi dacă, aşa cum afirmă unii pe Twitter, Macron a declarat sau nu că trebuie să ne apărăm de Statele Unite. Ambasadorul Franţei în Statele Unite a scris pe Twitter: "De dragul adevărului, preşedintele Macron n-a spus că Europa are nevoie de o armată "contra Statelor Unite". Asta provine dintr-un articol de presă eronat".

Dezbaterea durează deja de câteva zile. Pe 10 noiembrie, Gérard Araud cerea deja Wall Street Journal să corecteze un citat din Macron în care afirmă "Dl Macron a mers mai departe incluzând Statele Unite printre puterile străine pe care le consideră o ameninţare potenţială pentru continent. 'Noi trebuie să ne protejăm de Rusia, de China şi chiar de Statele Unite', a declarat dl Macron la postul de radio francez".

Acest citat a declanşat de altfel deja o reacţie a preşedintelui american, care a scris pe Twitter pe 9 noiembrie: "Preşedintele francez Macron a sugerat ca Europa să-şi construiască propria armată pentru a se proteja de Statele Unite, de China şi de Rusia. Este foarte insultător, dar poate că Europa ar trebui mai întâi să-şi plătească partea la NATO, pe care Statele Unite o subvenţionează în mare măsură".

Citatul subiect de polemică vine dintr-un interviu al preşedintelui Republicii la Europe 1, luat de Nikos Aliagas, pe 6 noiembrie. După cinci minute, când Macron denunţa creşterea naţionalismelor în Europa, abordează subiectul securităţii europene. Iată afirmaţiile sale integral (de la minutul 4'38):

"Când mă uit la lumea în care trăim, Europa este din ce în ce mai fracturată. Când mă uit la lumea în care trăim, văd puteri autoritare care reapar şi se reînarmează la graniţele Europei. Suntem agresaţi de tentativele de intruziune în ciber-spaţiu şi intervenţia, de altfel, în viaţa noastră democratică a mai multor... Trebuie să ne protejăm de China, de Rusia şi chiar de Statele Unite ale Americii. Când îl văd pe preşedintele Trump anunţând în urmă cu câteva săptămâni ieşirea dintr-un mare tratat de dezarmare care a fost adoptat, amintesc, după criza rachetelor din Europa la mijlocul anilor '80, care a lovit Europa, cine este victima principală? Europa şi securitatea ei".

Confuzie, potrivit Palatului Elysée

Această frază a fost rostită, într-adevăr. Dar, potrivit ambasadorului Franţei în Statele Unite, ea se referea la ameninţările atacurilor cibernetice. Şi Emmanuel Macron nu vorbeşte de fapt de o armată europeană în acel moment.

Pentru AFP, săptămâna trecută, Palatul Elysée explica faptul că el "nu a spus niciodată că trebuie creată o armată europeană împotriva Statelor Unite". Sursa de la Palatul Elysée adăuga: "Înţeleg că înlănţuirea subiectelor în interviu poate crea confuzie" şi explica a doua parte a frazei lui Macron: În măsura în care retragerea Statelor Unite din acest tratat "priveşte securitatea Europei, trebuie ca Europa să poată fi asociată dialogului pe acest subiect", subliniază Palatul Elysée.

Ceva mai târziu în acelaşi interviu la Europe 1 (de la minutul 11'), Emmanuel Macron se exprimă de altfel ceva mai clar pe acest subiect. "Eu cred într-un proiect al unei Europe suverane, al unei Europe puternice. Nu-i vom proteja pe europeni dacă nu decidem să avem o adevărată armată europeană. În faţa Rusiei care se află la graniţele noastre şi care a arătat că poate fi ameninţătoare. Eu vreau să construiesc un adevărat dialog cu Rusia, care este o ţară pe care o respect, care este europeană. Dar trebuie să avem o Europă care se apără mai mult singură, fără a depinde numai de Statele Unite, şi în mod mai suveran". Pe moment, acest citat a fost reluat în Franţa pentru a ilustra voinţa lui Macron de a crea o armată europeană.

În rezumat, Macron a alăturat, într-adevăr, într-o frază ameninţarea Rusiei, Chinei şi Statelor Unite, dar vorbind atunci de atacurile cibernetice. Şi potrivit Palatului Elysée, dacă preşedintele a menţionat şi Statele Unite în a doua parte a frazei, era vorba de a sublinia necesitatea pentru Europa de a se proteja mai bine şi de a fi suverană în timp ce Statele Unite ale lui Trump se dezangajează din tratatul nuclear privind armele cu rază medie de acţiune.

Cu cordialitate, Pauline Moullot