Irlanda și-a atins toate prioritățile cheie în acordul de retragere al Marii Britanii din Uniunea Europeană, a declarat premierul irlandez Leo Varadkar miercuri, adăugând că aprobarea acordului de către guvernul britanic a marcat una dintre cele mai bune zile din cariera sa, relatează Mediafax care citează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Adresându-se reporterilor după ce prim-ministrul britanic Theresa May a câștigat sprijinul cabinetului său pentru proiectul de acord, Varadkar a declarat că reprezintă un "progres decisiv" care pregăteşte calea pentru un summit special al Uniunii Europene la sfârșitul acestei luni.

Proiectul de acord a reprezentat un rezultat "satisfăcător" cu privire la "prioritățile naționale", a declarat Varadkar într-o conferință de presă.

"Acestea au fost și sunt: ​​protejarea procesului de pace și a Acordului din Vinerea Mare; menținerea zonei comune de tranzit și a beneficiilor aferente pentru cetățenii irlandezi și britanici; reafirmând locul nostru în centrul Uniunii Europene; și protejarea comerțului, a locurilor de muncă și a economiei", a afirmat acesta.

"Pentru fiecare dintre aceste priorități, am ajuns astăzi la un rezultat satisfăcător.", a adăugat el.

Întrebat care ar fi consecințele dacă Parlamentul britanic ar sfidat-o pe mai și nu va votat acordul, Varadkar a spus că tăria de caracter și curajul primului ministru britanic au fost subestimate în mod constant.

Intrebat cum îşi descrie propria dispozitie, a spus că s-a simţit "destul de bine", adăugând: "Aceasta este una dintre cele mai bune zile din politică".