Guvernul britanic a aprobat proiectul de acord privind Brexitul încheiat marți la nivel tehnic cu Uniunea Europeană, a anunțat miercuri seara premierul Theresa May, la capătul unei ședințe de guvern de cinci ore, potrivit AFP. "Negociatorii Comisiei Europene şi Marii Britanii au ajuns la un acord asupra condiţiilor Articolului 50 al Tratatului UE. Toate aspectele acordului Brexit au fost finalizate şi stabilite la nivelul echipelor de negociere. Acest acord marchează un moment decisiv în negocieri", transmite Comisia Europeană.

HotNews.roFoto: Hotnews

LIVE TEXT:

UPDATE 02:00Primul ministru irlandez salută acordul de retragere al Marii Britanii din Uniunea Europeană

Irlanda și-a atins toate prioritățile cheie în acordul de retragere al Marii Britanii din Uniunea Europeană, a declarat premierul irlandez Leo Varadkar miercuri, adăugând că aprobarea acordului de către guvernul britanic a marcat una dintre cele mai bune zile din cariera sa, relatează Mediafax care citează Reuters.

UPDATE 23:30Victor Negrescu: Acordul privind Brexitul înseamnă garanţii ferme pentru românii din Marea Britanie

Fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, salută ajungerea la un consens privind Brexitul, precizând că acordul înseamnă "garanţii ferme pentru românii din Marea Britanie". "Salut ajungerea la un consens pe un text de acord privind #Brexit în această seară. Acordul înseamnă garanţii ferme pentru românii din Marea Britanie. Dacă documentul va fi aprobat, românii vor putea să continue să lucreze, studieze sau să locuiască în Regatul Unit având aceleaşi drepturi ca şi până acum", a scris Negrescu pe Facebook, potrivit Agerpres.

UPDATE 23:20 Comisia Europeană a confirmat, miercuri seară, că Marea Britanie şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord "decisiv" pe tema Brexit.

"Negociatorii Comisiei Europene şi Marii Britanii au ajuns la un acord asupra condiţiilor Articolului 50 al Tratatului UE. Toate aspectele acordului Brexit au fost finalizate şi stabilite la nivelul echipelor de negociere. Acest acord marchează un moment decisiv în negocieri", transmite Comisia Europeană.

După ce acordul va fi aprobat de Consiliul European va intra în procedura de ratificare, potrivit Mediafax.

UPDATE 22:45 Negociatorul-şef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a salutat miercuri seară aprobarea proiectului de acord pe tema Brexit de către Guvernul Marii Britanii, potrivit Mediafax. "Aş vrea să le mulţumesc ambelor echipe pentru munca dură. A fost o onoare şi un privilegiu să fac parte din această echipă excepţională. Acordul este un pas decisiv şi esenţial pentru finalizarea negocierilor", a declarat Michel Barnier.

UPDATE 21:30 Guvernul britanic a aprobat proiectul de acord privind Brexitul încheiat marți la nivel tehnic cu Uniunea Europeană, a anunțat miercuri seara premierul Theresa May, la capătul unei ședințe de guvern de cinci ore, potrivit AFP.

"Decizia colectivă a cabinetului este că guvernul trebuie să aprobe proiectul de acord", a spus Theresa May, într-o scurtă declarație în fața 10 Downing Street. "Este un pas decisiv care ne va permite să avansăm și să finalizăm acordul", a adăugat ea.

O atmosferă de confuzie a domnit în aceste ore la Londra, alimentată de declarații contradictorii legate de întrebarea dacă Theresa May va ține sau nu o declarație de presă după acest consiliu de miniștri maraton, legat de proiectul unui acord asupra Brexit.

Această atmosferă a condus de altfel și la anularea întâlnirii pe care președintele Klaus Iohannis urma să o aibă, la Londra, la ora 17.30, cu Theresa May.

"Premierul va susține o declarație în fața presei și o declarație în parlament, mâine", joi, a declarat un purtător de cuvânt, dezmințind afirmațiile făcute în fața deputaților de secretarul de Stat pentru Poliție Nick Hurd.

Bursele au fost și ele cuprinse de această confuzie. Lira britanică a pierdut 1% în câteva momente, înainte de a-și reveni după dezmințirea Downing Street.

Reuniunea era în continuare în desfășurare la ora 18,40 GMT, la peste patru ore de la debutul său, Theresa May încearcă să își convingă miniștrii să treacă de diviziunile legate de Brexit pentru a aproba proiectul de acord încheiat cu o zi în urmă între negociatorii europeni și cei britanici.

"Am negociat un acord care răspunde votului britanicilor" de la referendumul din iunie 2016, spusese ea anterior, în fața deputaților.

Adeziunea miniștrilor la acest proiect de acord este indispensabilă pentru a permite organizarea unui summit excepțional al liderilor europeni pentru validarea acordului de divorț.

Una dintre mizele majore ale acordului constă în dispozițiile care vizează împiedicarea revenirii unei granițe fizice între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda.

Televiziunea irlandeză RTE, care citează două surse guvernamentale, spune că proiectul de acord prevede o "plasă de securitate" care ar urma să evite revenirea la o graniță fizică între Irlanda de Nord și republica Irlanda. "Va avea forma unui aranjament vamal pentru întreaga Mare Britanie cu dispoziții +mai profunde+ pentru Irlanda de Nord în termeni vamali și de reglementare", a scris pe Twitter ziaristul Tony Connelly.

Acordul ar implicat menținerea întregii Mari Britanii în acordul vamal cu UE, și nu doar al Irlandei de Nord, cum propusese inițial Bruxellesul.

Timpul devine presant atât pentru UE cât și pentru Regat, care trebuie să ratifice acordul în parlamentele naționale înainte de ieșirea britanică din UE, în 29 martie 2019.