După ce acordul va fi aprobat de Consiliul European va intra în procedura de ratificare, potrivit Mediafax.
UPDATE 22:45 Negociatorul-şef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a salutat miercuri seară aprobarea proiectului de acord pe tema Brexit de către Guvernul Marii Britanii, potrivit Mediafax. "Aş vrea să le mulţumesc ambelor echipe pentru munca dură. A fost o onoare şi un privilegiu să fac parte din această echipă excepţională. Acordul este un pas decisiv şi esenţial pentru finalizarea negocierilor", a declarat Michel Barnier.
Această atmosferă a condus de altfel și la anularea întâlnirii pe care președintele Klaus Iohannis urma să o aibă, la Londra, la ora 17.30, cu Theresa May.
"Premierul va susține o declarație în fața presei și o declarație în parlament, mâine", joi, a declarat un purtător de cuvânt, dezmințind afirmațiile făcute în fața deputaților de secretarul de Stat pentru Poliție Nick Hurd.
Bursele au fost și ele cuprinse de această confuzie. Lira britanică a pierdut 1% în câteva momente, înainte de a-și reveni după dezmințirea Downing Street.
Reuniunea era în continuare în desfășurare la ora 18,40 GMT, la peste patru ore de la debutul său, Theresa May încearcă să își convingă miniștrii să treacă de diviziunile legate de Brexit pentru a aproba proiectul de acord încheiat cu o zi în urmă între negociatorii europeni și cei britanici.
"Am negociat un acord care răspunde votului britanicilor" de la referendumul din iunie 2016, spusese ea anterior, în fața deputaților.
Adeziunea miniștrilor la acest proiect de acord este indispensabilă pentru a permite organizarea unui summit excepțional al liderilor europeni pentru validarea acordului de divorț.
Una dintre mizele majore ale acordului constă în dispozițiile care vizează împiedicarea revenirii unei granițe fizice între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda.
Televiziunea irlandeză RTE, care citează două surse guvernamentale, spune că proiectul de acord prevede o "plasă de securitate" care ar urma să evite revenirea la o graniță fizică între Irlanda de Nord și republica Irlanda. "Va avea forma unui aranjament vamal pentru întreaga Mare Britanie cu dispoziții +mai profunde+ pentru Irlanda de Nord în termeni vamali și de reglementare", a scris pe Twitter ziaristul Tony Connelly.
Acordul ar implicat menținerea întregii Mari Britanii în acordul vamal cu UE, și nu doar al Irlandei de Nord, cum propusese inițial Bruxellesul.
Timpul devine presant atât pentru UE cât și pentru Regat, care trebuie să ratifice acordul în parlamentele naționale înainte de ieșirea britanică din UE, în 29 martie 2019.
Cred că pus față în acest cu acest tip de alegere aproape dezastroasă, un guvern responsabil ar trebui să organizeze un nou referendum, în care poporul să răspundă dacă dorește să meargă înainte cu acest acord, să plece fără niciun acord, sau să rămână în cadrul uniunii. Asta ar fi soluția democratică, cel puțin de data aceasta va fi destul de clar pentru ce fel de viitor se votează.