Sute de migranți care au plecat acum o lună din Honduras au ajuns miercuri la granița dintre Mexic și Statele Unite, iar alte sute sunt încă pe drum, în timp ce președintele american Donald Trump a trimis mii de militari pentru a apăra frontiera, relatează AFP.

migranti din America CentralaFoto: Captura video

Primele grupuri de migranți au ajuns în Tijuana, în statul mexican Baja California, la granița cu San Diego, din California.

În așteptarea migranților, Statele Unite a trimis mii de militari la frontiera cu Mexicul, în timp ce secretarul american al Apărării Jim Mattis a făcut în acest sens o vizită în McAlles, Texas.

Acesta a spus că măsura de a trimite trupe la granița cu Mexic este ”absolut legală” și justificată.

În vecinătatea Tijuanei, autoritățile americane au redus accesul pentru automobile și a instalat bariere de ciment și sârmă ghimpată, la fel cum a procedat și la punctele de frontieră din San Ysidro și Otay Mesa, care de asemenea duc spre California.

Pe 9 noiembrie, președitele Donald Trump a semnat un decret care respinge automat cererile de azil oamenilor care intră ilegal în țară prin Mexic.

100 de migranți au ajuns duminică în Tijuana, iar marți alți 350, toți aprținând grupului care a plecat în special din Honduras pe 13 octombrie din San Pedro Sula.

După ce au sosit în sfârșit, aceștia au alergat pe plajă sau au făcut baie, unii dintre ei chiar și-au băgat capul printre barele gardului din medal de la graniță.

Potrivit unor imagini Daily Mail, unii dintre migranți s-au urcat pe barele gardului din metal.