In ajunul alegerilor prezidentiale, Viktor Iuscenko, presedintele Ucrainei, a extins cercul oligarhilor beneficiari ai dreptului la ajutorul presedintelui, scrie cotidianul electronic Proua. 25 de importanti oameni de afaceri au primit din partea lui Viktor Iuscenko invitatia de a intra in Consiliul national pentru acte caritabile „Incalzeste copilul cu dragoste”. Consiliul va fi patronat de fiica cea mare a presedintelui, Vitalina.

Propunerea a fost aprobata inca din luna decembrie, in timpul intalnirii neoficiale a lui Viktor Iuscenko cu reprezentantii organelor puterii si ai marelui capital. Atunci, in calitatea lui de presedinte al fundatiei „Dezvoltarea Ucrainei”, Rinat Ahemtov a promis sa aloce pentru copii suma de 15 milioane grivne.

Biroul de presa al magnatului a anuntat ca patronul SCM nu-si retrage promisiunea si va lucra in Consiliul national. De pe lista membrilor acestei structuri au disparut insa numele oamenilor de afaceri care au incetat sa frecventeze intrevederile anuale ale presedintelui cu oligarhii. Este vorba de Grigori Surkis, Grigori Skudar si Leonid Cernovetzki.

Nu se regasesc nici numele celor a caror prezenta a lasat de dorit, precum fratii Kiuev si Dmitri Firtas, coproprietar al companiei RosUkrEnergo, a carei desfiintare este dorita de primul ministru Iulia Timosenko si respinsa de Iuscenko.

Pe lista se afla insa Vitali Gaiduk si Serghei Taruga (grupul industrial ISD), Igor Kolomoiski (compania Privat), Vadim Novitzki (Smart-holding), Viktor Pinciuk (Ingorstroi) Eduard Shifrin (Zaporojstal) si Rinat Ahmetov.