Iran: Un bărbat supranumit "Sultanul monedelor" și acuzat de trafic de aur a fost executat
Vahid Mazloomin și complicele său Esmail Ghassemi au fost declarați vinovați de "corupție pe Pământ" - cel mai grav cap de acuzare în Iran - pentru "formarea și conducerea unei rețele care viza destabilizarea economiei", potrivit agenției de presă online specializată în afaceri judiciare.
Iranul a suferit o puternică încetinire economică în acest an, în urma retragerii Statelor Unite, în mai, din acordul internațional privind dosarul nuclear iranian și a restabilirii de sancțiuni unilaterale împotriva Teheranului.
Numeroși iranieni au încercat să-și securizeze economiile cumpărând valută sau metale prețioase, fapt ce a precipitat devalorizarea rialului cu aproape 70% față de dolar și cvadruplarea prețului aurului.
Poliția a afirmat că Mazloomin, arestat în iulie, ar fi strâns la acea dată "cel puțin două tone de piese de aur".
Tranzacțiile rețelei sale sunt evaluate la sute de milioane de dolari.
În august, liderul suprem Ali Khamenei a aprobat o cerere a justiției de creare a unor tribunale revoluționare speciale pentru a judeca persoanele acuzate de crime economice "urgent și echitabil". Câteva procese televizate au avut deja loc.
Mazloomin și Ghassemi au fost condamnați în 26 septembrie la pedeapsa cu moartea, sentință menținută de Curtea Supremă în 21 octombrie.
Iranul nu publică statistici oficiale privind execuțiile judiciare. Dar, potrivit unui raport publicat în aprilie de Amnesty International, țara figura în 2017 pe locul doi în rândul statelor care aplică pedeapsa capitală, după China, cu cel puțin 507 persoane executate, dintre care șase femei.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"