Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, și-a anunțat miercuri demisia din guvernul lui Benjamin Netanyahu și a cerut alegeri anticipate, a doua zi după un acord indirect încheiat de Israel cu grupările palestiniene privind încetarea focului în Fâșia Gaza, scrie AFP.

Avigdor LiebermanFoto: Agerpres/AP

Prin acest demers, Lieberman aruncă incertitudine asupra viitorului guvernului învestit în 2015 și considerat a fi cel mai de dreapta din istoria Israelului.

Ministrul ultranaționalist a denunțat acest acord în fața presei drept o "capitulare în fața terorismului". "Statul cumpără calmul pe termen scurt cu prețul unor efecte grave pe termen lung pentru securitatea națională", a spus el.

Lieberman a criticat și decizia guvernului de a permite transferarea de dolari qatarezi în Fâșia Gaza pentru a plăti salariile funcționarilor mișcării islamiste palestiniene Hamas.

"Ar trebui să ne așteptăm la o dată pentru alegeri cât mai curând posibil", a spus el, în condițiile în care mandatul actualului guvern ar urma să se încheie în noiembrie 2019.

Hamas a salutat imediat demisia drept o „victorie”.