Ministrul de justiție al Malaeziei, Liew Vui Keong, a declarat ieri în fața Parlamentului că membrii Cabinetului au fost de acord ca Malaezia să renunțe la pedeapsa cu moartea, inclusiv când vine vorba despre cazuri de crimă. Vicepremierul țării, Wan Azizah Wan Ismail, le-a spus reporterilor că pedeapsa cu moartea rămâne o opțiune în cazurile de crimă., relatează Straits Time.

HotNews.roFoto: Hotnews

,,Evaluăm propunerea momentan", a spus ea când a fost întrebată dacă guvernul va păstra pedeapsa cu moartea pentru cazurile de omor de copii.

Dar când The Straits Times l-a contactat din nou pe Datuk Liew, el a insistat că ,,toate cele 32 de infracțiuni legale care prevăd pedeapsa cu moartea și se găsesc în opt legi de-ale noastre" vor fi abolite.

,,În urma deciziei Cabinetului, un memorandum al cabinetului a fost transmis ministerelor competente pentru a obține astfel comentariile acestora și pentru a obține feedback public", a declarat dl Liew în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri din Parlament.

Dacă va fi aprobat de Parlament, pedeapsa capitală va fi înlocuită cu cel puțin 30 de ani de închisoare.

Schimbarea juridică planificată a născut aprigi controverse în Malaezia conservatoare, iar un sondaj online arată că 82% dintre cei 22.000 de votanți digitali se opun acestei idei.