Un purtător de cuvânt al președinției turce a reacționat la comentariile lui Jean-Yves Le Drian despre "jocul politic al lui Erdoğan" și a spus că serviciile de informații franceze au avut acces la "informații detaliate", potrivit Rador care citează Le Figaro.

Jamal KhashoggiFoto: Captura YouTube

Cazul Khashoggi nu încetează încă să suscite interes. Luni, el s-a aflat în centrul unor schimburi deosebit de acide dintre Paris și Ankara. Reacționând la afirmaţiile lui Jean-Yves Le Drian, făcute în aceeaşi dimineaţă pe France 2, cu privire la "jocul politic al lui Erdoğan", autoritățile turce s-au grăbit să-i califice comentariile ca fiind "inacceptabile". "Confirm că dovezi legate de asasinarea lui Khashoggi au fost de asemenea comunicate instituțiilor relevante ale guvernului francez. Pe 24 octombrie, un reprezentant al serviciilor de informații franceze a ascultat înregistrarea audio și "a avut acces la" informații detaliate ", a afirmat purtătorul de cuvânt al președinției turce într-un comunicat transmis după-amiază la AFP.

Aceste declarații sunt urmarea noilor dezvăluiri făcute la sfârşitul săptămânii trecute de către șeful statului turc. Vizibil iritat de lipsa de reacție occidentală și hotărât să facă puterea saudită să cedeze, președintele Erdoğan a confirmat oficial, sâmbătă, pentru prima oară, existența unor înregistrări privind asasinarea din 2 octombrie a jurnalistului saudit în incinta consulatului din Istanbul. De asemenea, el a susținut că le-a împărtășit în special Ryiadhului, Washingtonului și Parisului. Președinția a clarificat apoi că înregistrările au fost ascultate, dar că nu i s-a transmis niciun document.

Spre deosebire de Paris, premierul canadian, Justin Trudeau, a recunoscut, luni, că serviciile țării sale au avut acces la aceste înregistrări. "Serviciile de informații canadiene au colaborat foarte strâns cu cele turcești și au fost pe deplin informate cu privire la ceea ce trebuie să transmită Turcia", a declarat Trudeau.

Până în prezent, numai informațiile difuzate în unele mass-media din Turcia și străinătate au făcut referire la existența unor "dovezi sonore". Mai multe surse anonime au susținut, de asemenea, că au fost fost transmise şi directorului CIA, Gina Haspel, în timpul vizitei sale în Turcia de la sfârșitul lunii octombrie.

Acest nou episod al afacerii Khashoggi coincide cu dezvăluirea unor detalii încă nepublicate despre eliminarea sa. Sâmbătă, cotidianul guvernamental "Sabah" a susținut că trupul dezmembrat al jurmalistului saudit, colaborator obişnuit al cotidianului "The Washington Post" , a fost aruncat în canalizare după ce a fost dizolvat. Potrivit ziarului, care însă nu-şi citează sursele, probele ar fi permis detectarea unor urme de acid.

Dar acest caz, care se află acum în centrul unui război al decalraţiilor între Ankara și Ryiadh, continuă să se izbească de prudența unor capitale care încearcă să-și protejeze interesele economice cu Ryiadhul. "Acestea sunt considerentele care cântăresc în balanţă pentru Franța, furnizor major de arme al Arabiei Saudite", a estimat o sursă apropiată dosarului.