Irlanda a anunțat un nou plan de combatere a inegalității între femei și bărbați în învățământul superior, prin crearea de posturi de profesori doar pentru femei în cadrul universităților și institutelor de cercetare, scrie CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul pentru Învățământul Superior, Mary Mitchell O'Connor, a declarat că proiectul va asigura că 40% dintre posturile de profesor la nivel irlandez vor fi alocate femeilor până în 2024.

Planul de acțiune urmează recomandările unui nou raport al grupului operativ privind egalitatea de gen, care a declarat că femeile au fost subreprezentate din punct de vedere istoric în funcțiile de conducere din universitățile și institutele de cercetare din țară.

În cadrul noului plan, în următorii trei ani, vor fi alocate 45 de posturi universitare de nivel înalt pentru femei.

Potrivit unui raport, femeile reprezintă 51% din personalul calificat la nivel de învățământ universitar, dar doar 24% din posturile de profesori sunt ocupate de femei. Nu a existat niciodată un conducător de sex feminin în niciuna dintre cele șapte universități din Irlanda și numai doi dintre cei 14 președinți ai institutelor tehnologice au fost femei.