In Serbia are loc, astazi, al doilea tur al alegerilor prezidentiale. Cei doi candidati ramasi in cursa sunt presedintele in exercitiu, pro-occidentalul Boris Tadici si ultranationalistul Tomislav Nikolic. Urnele s-au deschis la ora 7 dimineata si se vor inchide la ora locala 20, peste 6 milioane si jumatate de sarbi fiind asteptati sa isi exercite dreptul la vot. Scrutinul este considerat de specialisti drept crucial in ceea ce priveste viitorul european al Serbiei, poate chiar cel mai important de la caderea regimului Milosevic, in octombrie 2000. In timp ce Boris Tadici a anuntat ca vrea sa isi duca tara in Uniunea Europeana, Tomislav Nikolic este considerat un apropiat al fostului presedinte Slobodan Milosevici.Alegerea sa in fruntea tarii ar putea fi similara cu izolarea Serbiei.

Sondajele de opinie arata ca Tadic are un usor avantaj, de circa 2% din preferintele electoratului sau aproximativ 100.000 de voturi in fata lui Nikolic, care a invins in primul tur.

Potrivit Tanjug, citat de Rador, comisia electorala republicana a stabilit ca numarul alegatorilor este de 6.723.762, cu aproximativ 15.000 mai mult decat numarul celor inscrisi in primul tur de scrutin. Drept de vot au si 37.172 alegatori din strainatate, 9.177 militari in termen si 8.201 detinuti in inchisori. Din numarul total de alegatori, in Kosovo sunt inscrisi pe listele de vot 114.033 alegatori care pot sa voteze in cele 277 centre de votare deschise in provincie. Cetatenii sarbi, inscrisi pe liste speciale in Marea Britanie, Canada, Portugalia si Statele Unite au votat sambata.

Cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Serbia va fi urmarit de aproximativ 30.000 de observatori sarbi si din strainatate, reprezentanti ai Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, ai Centrului pentru Alegeri libere si Democratie si ai OSCE.

Rezultatele alegerilor vor fi comunicate cel tarziu pana la 7 februarie, la ora 20, si vor fi publicate in "Monitorul oficial". Viitorul presedinte va fi ales pentru un mandat de 5 ani, care va incepe din ziua in care va depune juramantul in fata Parlamentului Serbiei.