După întâlnirea cu președintele rus de la Paris cu ocazia comemorării armistițiului care a pus capăt Primului Război Mondial, președintele kosovar, Hashim Thaci, a declarat că Vladimir Putin i-a spus că va sprijini un acord pașnic între Kosovo și Serbia, potrivit Balkan Insight.
,,În Paris, m-am întâlnit cu președintele Vladimir Putin, concentrându-mă asupra dialogului privind normalizarea relațiilor dintre Kosovo și Serbia, pentru un acord cuprinzător și obligatoriu", a scris Thaci pe Facebook.
,,Cu privire la acest subiect, președintele Putin a fost clar:,, Dacă veți ajunge la un acord pașnic, Rusia îl va sprijini ", a scris el.
Scurta întâlnire de la Paris a fost prima întâlnire pe care președintele Kosovo a avut-o vreodată cu Putin, șeful unei țări care a susținut cu fermitate Serbia și s-a opus recunoașterii independenței Kosovo.
Thaci a spus că a discutat, de asemenea, despre posibilitatea unui acord cu alți lideri mondiali, inclusiv liderii SUA, Franța și Germania, Donald Trump, Emmanuel Macron și Angela Merkel, despre care Thaci a scris că au susținut cu toții nevoia unui acord final și cuprinzător între Kosovo și Serbia.
Thaci nu a clarificat dacă susținerea unui acord a însemnat, de asemenea, susținerea ideilor sale privind corectarea frontierelor dintre Kosovo și Serbia, plan conform căruia Valea Presevo a Serbiei ar trebui să devină parte din Kosovo.
Pana acum, se punea accent doar pe statu quo, se insista pe ideea ca trebuie sa ne obisnuim cu gandul ca frontierele nationale actuale, fie si nedrept trasate sau ilegal (vezi pactul intre bolsevici si national-socialistii germani care a amputat Romania de vreo 40.000km2), sunt frontiere de neschimbat.
Eventual se accepta propunerea ca aceste frontiere sa fie "dizolvate" in interiorul UE, prin aderare.
Asta spera Ungaria cu o parte a Romaniei, asta spera Romania cu RM.
O parte din liderii UE se tem ca un acord sarbo-kosovar asupra frontierelor ar pune sub semnul intrebarii toate frontierele constestate in ultima 100 de ani, dupa prabusirea imperiilor austro-ungar sau a celui sovietic.
Putin nu s-a mai obosit cu "negocieri", a trecut direct la modificarea acelor frontiere ramase dupa prabusirea URSS, incercand sa recupereze teritorii si populatii rusofone.
Evident, dictatorului rus ii va conveni perfect un acord sarbo-kosovar, il va da ca exemplu potrivit pentru a rezolva la fel chestiunea Crimeei sau estului ucrainean, a Transnistriei, Abhaziei, a rusilor din tarile baltice, etc.
Si la Budapesta se va gasi incurajator ca problema se poate pune si asa, vor aparea neoficial propuneri de negocieri cu toti vecinii Ungariei.
Serbia are si ea interese in Bosnia, la fel Croatia, Albania are in Macedonia, Romania in Ucraina si Serbia, Franta nu ar respinge valonii francofoni, nationalistii germani au plantat acum 2 zile drapelul alsacian pe catedrala din Strasburg, o Catalonie independenta are o parte a populatiei in teritoriu francez, Corsica e italofona, practic cam prin toata Europa ar trebui renegociate pasnic frontiere nationale.
Nu cred ca ar fi prea bine, vor izbucni noi dispute, se vor amplifica emotii populare in sens extremist.