Forțele armate iraniene sunt pregătite să protejeze petrolierele iraniene, a declarat un oficial militar de la Teheran, după ce Statele Unite au cerut operatorilor portuari să nu permită andocarea acestor nave, informează site-ul Euronews, citat de Mediafax.

Tanker petrolierFoto: www.richard-seaman.com

"Forțele armate ale Iranului (...) sunt pregătite astăzi să protejeze flota noastră de tancuri petroliere împotriva amenințărilor pentru a putea continua să folosească rutele maritime", a declarat amiralul Mahmoud Mousavi, un adjunct al comandantului forțelor armate iraniene, citat de agenția ISNA.

Comentariile oficialului iranian păr să aibă legături cu declarațiile lui Brian Hook, reprezentantul special al SUA pentru Iran, care a afirmat săptămână trecută că, în urma sancțiunilor din partea Washingtonului, navele iraniene vor pierde accesul la piețele internaționale de asigurări și astfel vor deveni un risc pentru porturile care le permit andocarea.

Oficialii de la Teheran au amenințat în ultimele luni că forțele iraniene ar putea bloca strâmtoarea Ormuz, un punct cheie pentru transportul mondial de petrol, în cazul în care SUA încearcă să blocheze exporturile iraniene de petrol.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015. Rusia, Marea Britanie, Germania, Franţa, China, Uniunea Europeană şi Iranul au hotărât menţinerea tratatului. Administraţia de la Washington a reintrodus recent sancţiunile împotriva regimului islamist de la Teheran, dar a anunţat că opt ţări vor fi exceptate de la aceste măsuri, astfel că pot continua relațiile comerciale cu Iranul.