​Echipele de căutare au descoperit rămășițele a cel puțin 42 de oameni uciși de devastatorul foc ce practic a incinerat orașul Paradise din nordul Californiei, acesta fiind cel mai ucigaș incendiu din istoria statului american, au spus autoritățile, citate de Reuters.

Incendiu devastator in CaliforniaFoto: Captura YouTube

UPDATE 08.09 Autoritățile au dezvăluit că se așteaptă ca numărul morților să crească. Pe lângă cele 13 echipe de căutare conduse de legiști din zona incendiului, alți 150 de specialiști sunt așteptați marți. Șeriful a spus că a cerut și 3 morgi mobile de la armata, o echipă pentru gestionarea morților din dezastre, unități cu câini care caută rămășițe umane și trei grupuri de antropologi criminaliști.

Ultimul bilanț a fost anunțat de șeriful din comitatul Butte, Kory Honea, după ce autoritățile au descoperit încă 13 victime ale incendiului ce a primit numele de ”Focul de tabără”. Incendiul era deja cel mai distructiv din istoria Californiei, el mistuind peste 7.100 de case și alte clădiri de când a izbucnit, joi, la poalele dealurilor din comitatul Butte, la circa 280 km de San Francisco.

Honea a declarat că numărul celor dați dispăruți a rămas oficial la 228, adăugând că biroul său a primit de la persoane îngrijorate de starea celor apropiați peste 1.500 de solicitări. Șeriful a precizat că, în aceste cazuri, s-a reușit să se confirme că 231 de persoane sunt în siguranță.

Peste 15.000 de structuri sunt amenințate în zonă de foc, iar fumul este atât de gros că în unele zone vizibilitatea este mai mică de jumătate de milă.

Cele mai multe victime și distrugeri sunt în și pe lângă orașul Paradise, unde flăcările au redus aproape toate clădirile la stadiul de cenușă și moloz încă de joi seara, după doar câteva ore de la izbucnire.

Autoritățile au precizat că alte două persoane au murit în weekend într-un dezastru separat, numit ”Incendiul Woolsey”, care a distrus 370 de structuri și a dus la evacuarea a circa 200.000 de oameni în zona muntoasă și de deal de lângă coasta Malibu din sudul Californiei, la vest de Los Angeles.

Președintele Donald Trump a aprobat luni solicitarea guvernatorului Jerry Brown de declarare a stării de dezastru major, grăbind disponibilitatea acordării de fonduri federale de urgență pentru zonele afectate de foc.