Rusia sponsorizează activ mişcările populiste şi de dreapta din Europa, creând pe tot cuprinsul UE o reţea de aliaţi care privesc cu simpatie spre Rusia. Principalul obiectiv al Moscovei este să creeze noi regiuni de instabilitate de-a lungul frontierelor UE şi să scindeze unitatea UE în privinţa politicii menţinerii sancţiunilor împotriva Rusiei, scrie Euobserver, citat de Rador.

Vladimir PutinFoto: en.kremlin.ru

O ţintă strategică crucială a acţiunilor sponsorizate de ruşi este Ungaria. Liderii Europei par a fi orbi la ceea ce se întâmplă şi nu reuşesc să recunoască ameninţarea potenţială la adresa democraţiei civilizate. Viktor Orban, conservatorul ungar, împreună cu populiştii italieni şi cehi, fac campanie pentru ridicarea sancţiunilor impuse împotriva Rusiei pentru agresiunea militară din Ucraina.

Dar aceasta este doar una din faţetele tacticilor de război hibrid folosite de Rusia împotriva Occidentului.

Organizaţiile ungare radicale de dreapta sunt finanţate de Rusia pentru a face o campanie agresivă împotriva NATO şi a UE şi pentru a intensifica confruntarea cu Ucraina.

Serviciile speciale ruse cooperează activ cu organizaţii de felul Noii Gărzi Ungare (UJ Magyar Garda), Mişcării de tineret 64 de regiuni (Hatvannegy Varmegye Ifjusagi Mazgalom), Armata de băieţi (Betyarsereg), Mişcarea ungară de autoapărare (Magyar Onvedelmi Mozgalom) şi Lupii (Farkasok). Ele organizează antrenarea militară a membrilor formaţiunilor, deseori cu implicarea trupelor ruse sau a unor diplomaţi militari ruşi pe post de instructori. Recurg la activişti din aceste formaţiuni pentru a organiza demonstraţii în favoarea intereselor ruseşti, de felul aţâţării conflictului etnic în Zakarpatia din Ucraina.

De asemenea, folosesc membrii acestor structuri pe post de material de recrutare pentru operaţiuni militare de felul agresiunii coordonate de ruşi în estul Ucrainei, unde participă la ostilităţi de partea militanţilor proruşi în scopul creării unei "uniuni de sânge" şi edificării solidarităţii slave.

Mesajele propagandistice sunt distribuite prin portalul de ştiri online hidfo.ru care este resursa cheie de comunicare a forţelor proruse în Ungaria. Acesta publică relatări de dezinformare venite din Rusia, care sunt apoi răspândite pe reţelele de social media.

Manipulare rusească

Unul din principalele obiective ale actualei campanii de dezinformare este să-i formeze ideologic pe membrii organizaţiilor extremiste pentru a crede că anexarea Crimeii de către ruşi constituie un precedent pentru ca Ungaria să-şi recucerească teritoriile, începând cu Zakarpatia din Ucraina.

Politica rusească în regiune îşi propune să pună la îndoială actualele frontiere de stat şi să instige la conflicte teritoriale în vederea creării de instabilitate.

În paralel, se întreprind acţiuni de promovare a mişcărilor separatiste ungare în ţările învecinate Ucraina şi România.

În mare parte, finanţarea pentru astfel de acţiuni vine de la oligarhii apropiaţi de Vladimir Putin, precum Konstantin Malofeev, care are interese de afaceri în Ucraina.

Un element important al strategiei ungare a Rusiei este amplasarea în Ungaria a centrului UE al "Mişcării Internaţionaliste" pro-Kremlin de dreapta. De exemplu, la evenimente organizate de formaţiunile de dreapta ungare participă extremişti proruşi din Marea Britanie (în special, Jim Dowson de la Knights Templar International) şi Nick Griffin de la Frontul Naţional.

Confirmând această tendinţă, Centrul Internaţional pentru antrenamente de luptă şi speciale "Lupul" a realizat exerciţii pentru activişti locali ai organizaţiilor paramilitare în apropiere de Budapesta, în august. Şeful Centrului Lupul este un cetăţean rus, Denis Ryauzov, care a luat parte la operaţiuni speciale ruseşti şi este pe lista de sancţiuni emisă de Trezoreria americană.

Conducerea ungară, care cândva ducea o luptă foarte activă împotriva sovieticilor, promovează acum politicile Rusiei moderne împotriva Occidentului.

Zakarpatia

Dar Orban nu lucrează doar pentru a slăbi unitatea UE, el încearcă activ să refacă uniunea Budapestei cu teritoriile care au aparţinut cândva Ungariei, precum Zakarpatia din Ucraina, unde cei 150.000 de etnici maghiari formează aproape 10% din populaţia regiunii.

Actuala dispută dintre Budapesta şi Kiev pe tema minorităţii ungare din Zakarpatia a început în 2017, iniţial de la dezacordul asupra legii limbii şi învăţământului, dar apoi a luat amploare, până la opoziţia ungară faţă de întâlnirile Ucrainei cu NATO şi ameninţările cu blocarea procesului de integrare europeană a Ucrainei, conform Acordului de Asociere cu UE.

De asemenea, Ungaria a provocat iritarea ucrainenilor emiţând paşapoarte pentru cetăţenii ucraineni din minoritatea maghiară care trăiesc în Ucraina, unde nu este permisă cetăţenia dublă.

Aceasta este exact acel tip de criză de frontieră mocnită pe care Moscova doreşte să o instige activ şi care ar putea ameninţa direct nu doar interesele naţionale şi teritoriale ale României şi Ucrainei, ci şi stabilitatea flancului estic al Europei.

Situaţia devine mai tensionată şi există pericolul ca relaţiile să se deterioreze până în punctul în care ar putea fi provocat un conflict, care ar escalada şi ar putea ajunge să scape de sub control dacă UE nu va interveni acum, adoptând măsuri serioase pentru a remedia situaţia.

Articol de James Wilson, directorul fondator al Consiliului de afaceri UE-Ucraina, Euobserver (preluare Rador)