Reluarea exercițiilor militare comune de către Coreea de Sud și Statele Unite încalcă un acord recent între Seul și Phenian, care a fost stabilit cu scopul de a reduce tensiunile din Peninsula Coreeană, a relatat luni presa nord-coreeană, informează Reuters, potrivit Mediafax.

Parada militara in PhenianFoto: Agerpres/AP

Aproximativ 500 militari americani și sud-coreeni au început săptămâna trecută desfășurarea unor exerciții militare.

Programul coreean de schimb al marinei (KMEP) a încălcat un acord semnat la 19 septembrie în cele două Corei, care cere încetarea "tuturor activităților ostile", relatează Rodong Simmun, publicația oficială a Coreei de Nord.

Exercițiile militare comune, care vor dura două săptămâni, reprezintă o încălcare "directă a acordului militar inter-coreean, care promitea încetarea tuturor amenințărilor practice de război și relațiilor ostile din Peninsula Coreea", a mai relatat publicația.

Un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean de Apărare a respins luni acuzațiile, spunând că aceste exerciții militare implică unități de mici dimensiuni.

În luna iunie, liderul suprem nord-coreean și președintele american Donald Trump și-au luat angajamentul de a lucra împreună pentru a ajunge la denuclearizarea Peninsulei Coreea, ceea ce a implicat și suspendarea exercițiilor militare comune ale Coreei de Sud și Statelor Unite.

Săptămâna trecută, Coreea de Nord a amânat o întâlnire cu secretarul de Stat american Mike Pompeo, deoarece "nu erau pregătiți", a informat ambasadorul SUA la ONU Nikki Haley.