Un val de creștere a naționalismului în India îi determină pe cetățenii obișnuiți să răspândească știri false, potrivit unui proiect de cercetare realizat de BBC.

IndiaFoto: Wikipedia

Studiul a constatat că faptele au fost mai puțin importante pentru unii decât dorința emoțională de a-și susține identitatea națională.

Analiza socială a mass-media a sugerat că rețelele de dreapta sunt mult mai organizate decât cele din stânga, împingând mai departe povestirile naționaliste false.

A existat, de asemenea, o suprapunere de surse false de știri pe Twitter și rețele de sprijin a primului ministru Narendra Modi.

Rezultatele provin din cercetări extinse din India, Kenya și Nigeria cu privire la modul în care cetățenii obișnuiți se angajează în fenomenul răspândirii de știri false.

Participanții au acordat BBC accesul extensiv la telefoanele lor pe o perioadă de șapte zile, permițând cercetătorilor să examineze tipurile de materiale pe care le-au distribuit, persoanele cărora le-au distribuit și cât de des au făcut acest lucru.

Cercetarea, comandată de BBC World Service și publicată astăzi, face parte din "Beyond Fake News" - o serie de emisiuni TV, radio și digitale, care urmărește să investigheze modul în care dezinformarea și știrile false afectează oamenii din întreaga lume.

În toate cele trei țări, neîncrederea față de principalele surse de știri a împins oamenii să răspândească informații din surse alternative, fără a încerca să le verifice, crezând că ei ajută la răspândirea adevăratei povești. Oamenii erau, de asemenea, prea încrezători în capacitatea lor de a identifica știrile false.

Inundația de informații digitale din 2018 înrăutățește problema. Participanții la studiul BBC au făcut puține încercare de a verifica sursa originală a știrilor, căutând, în schimb, semne alternative care să confirme că informațiile sunt fiabile.

Aceste tipuri de confirmări includ numărul de comentarii de la o postare de pe Facebook, tipurile de imagini din postări sau relația cu expeditorul, cu persoane cu care este de presupus că mesajele pot fi încredințate și trimise fără a fi verificate.

Distribuția pe scară largă a zvonurilor false pe WhatsApp a condus la un val de violență în India, deoarece oamenii expediază mesaje false despre răpitorii de copii către prieteni și familie dintr-un sentiment de datorie de a proteja persoanele și comunitățile iubite.