În nordul Siriei a căzut un proiectil a căzut pe casa lui Chimo Osman şi de atunci copiii lui nu mai merg la şcoală. La câţiva metri de graniţa turcă, satele din comunitatea kurdă se tem de o nouă ofensivă a Ankarei relatează Liberation citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

În ultimele zile, armata turcă a efectuat lovituri de artilerie împotriva poziţiilor militare deţinute de principalele miliţii kurzi ale Siriei, Unităţile de Protecţie a Populaţiei (YPG), în timp ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ameninţă să un nou asalt. Ankara refuză categoric autonomia de facto stabilită de minoritatea kurdă pe teritoriile de la graniţa sa, în nordul şi nord-estul Siriei, temându-se că acest lucru va exacerba ambiţiile separatiste ale kurzilor care trăiesc pe teritoriul său.

Amplasat în mijlocul plantaţiilor de măslini din regiunea Kobani, satul Achma are vedere către steagurile turceşti de pe linia de demarcaţie, către grilajele de fier şi butoaiele umplute cu moloz care separă cele două ţări. Aici, ca şi în alte localităţi din zonă, străzile sunt pustii.

"Nu putem merge pe acoperiş, nu ieşim din casă, copiii se tem", spune Chimo Osman, care se află pe treptele vilei sale cu cei cinci copii ai săi. Tatăl în vârstă de 38 de ani, cu faţa arsă de soare, asigură că forţele turceşti aflate pe cealaltă parte a frontierei pot, în orice moment, să "deschidă focul" asupra satului Achma. De altfel, cel de-al doilea etaj al casei sale a fost lovit de un tir. De atunci, unul dintre pereţi are o gaură mare. În sat, faţadele caselor sunt pline de găuri de gloanţe.

În unele părţi ale graniţei, un perete de beton impunător, acoperit cu sârmă ghimpată, se întinde pe mai mulţi kilometri în mijlocul peisajului deluros. În ultimele zile, bombardamentele artileriei armatei turceşti au vizat poziţiile YPG din zonele Kobane şi Tal Abyad, ucigând cinci luptători kurzi, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH). Aliata Washingtonului, YPG este coloana vertebrală a Forţelor Democrate Siriene (SDF), o coaliţie kurdo-arabă angajată în Siria de est într-o ofensivă împotriva grupului Stat Islamic (ISIS). După bombardamentele turceşti, SDS a anunţat, la sfârşitul lunii octombrie, suspendarea temporară a operaţiunilor împotriva ISIS, căruia i-a dat nişte lovituri mortale. Din septembrie, luptele intense au ucis deja peste 330 de luptători kurzi.

Marţi, în cimitirul din Kobane, sute de oameni au participat la înmormântarea unui luptător YPG, ucis în timpul ofensivei pe care o duc kurzii în est. Aplecate pe sicriul decorat cu un buchet de flori, femei cu chipuri ridate îl plângeau pe decedat, în timp ce la megafoane se intonau cântece kurde pentru slava luptătorilor. Ca un omagiu adus victimei, a fost organizată o paradă militară în faţa unui monument impunător al morţilor. Pe o platformă, oficiali kurzi au denunţat bombardamentele turceşti. "Statul turc este ostil faţă de poporul kurd şi avem dreptul să ripostăm la orice atac", a declarat pentru AFP un responsabil local pentru afacerile militare din Kobane, Esmat Sheikh Hassan. "Ei nu fac diferenţă între soldaţi şi civili,ei bombardează sate cu locuitori", a punctat el.

Ankara asigură că nu vizează civilii, ci doar poziţiile militare ale YPG.

Hamo Masibkeradi, venit să asiste la înmormântare, indică rândurile mormintelor de marmură albă. "Sunt ale luptătorilor kurzi ucişi în lupta împotriva ISIS. Aceşti martiri au căzut pentru omenire. Comunitatea internaţională trebuie să coopereze cu noi", spune sexagenarianul. "Erdogan vrea să ne facă să dispărem. (...) Statele Unite nu trebuie să accepte această nedreptate", mai adaugă Hamo Masibkeradi.