“ALDE este baza cu care En Marche vrea să colaboreze pentru o Europă mai bună”, a afirmat Astrid Panosyan, cofondatoare a En Marche, prezentă la Madrid cu ocazia unui congres al Partidului ALDE scrie Le Vif citat de Rador.

Guy VerhofstadtFoto: Parlamentul European

ALDE - actualmente compus din Partidul ADLE şi din Partidul Democrat European al francezului François Bayrou şi al italianului Francesco Rutelli - constituie a patra forţă politică în Parlamentul European, unde a fost condusă de fostul premier belgian Guy Verhofstadt.

Acesta s-a arătat nerăbdător să “facă alături de En Marche campanie pentru a reînnoi Europa”.

Pe termen lung, ALDE speră să facă o alianţa cu La République en Marche (LREM), care încă nu este reprezentată în Parlamentul European, pentru a deveni a două forţă politică din Parlament. Forma pe care ar lua-o o asemenea alianţă nu este totuşi clarificată încă.

Cu puţin timp înainte, Partidul ALDE a aprobat participarea la alegerile europene pe baza unei echipe de lideri europeni.

Delegaţii liberali i-au cerut preşedintelui partidului ALDE, eurodeputatul olandez Hans van Baalen, să prezinte “o echipă de lideri liberali” care va fi aprobată la începutul anului 2019 cu ocazia unui congres electoral la Berlin. Dl Van Baalen va trebui să se consulte pentru asta cu “prim-miniştrii şi preşedinţii partidelor” liberale.

“Liberalii europeni dispun de mai mulţi lideri puternici şi noi am decis că ei vor trebui să conducă în echipă campania noastră electorală”, a comentat olandezul.

ALDE este al doilea partid cel mai bine reprezentat în Consiliul European cu opt şefi de stat şi de guvern, printre care miniştrii belgian Charles Michel, olandez Mark Rutte şi luxemburghez Xavier Bettel.

Astfel, liberalii iau distanţă faţă de sistemul candidatului principal ("Spitzenkandidat") pe care au decis să-l respecte creştin-democraţii conservatori din PPE promovându-l pe Manfred Weber, social-democraţii din S&D cu Frans Timmermans sau Verzii europeni care îşi vor alege candidatul la sfârşitul lui noiembrie.

După ce a susţinut în 2014 acest sistem care lipseşte statele membre de prerogativa de a-şi propune în Parlamentul European candidatul pentru preşedinţia Comisiei Europene, Guy Verhofstadt l-a criticat pe motiv că instituirea de liste transnaţionale a fost abandonată.

“Spitzenkandidaten fără liste transnaţionale, fără ca alegătorul să poată vota pentru ei, este doar un instrument pentru a menţine puterea în mâinile vechiului sistem politic”, a confirmat el vineri la Madrid.

Dacă sistemul candidaţilor principali trebuia să fie de durată, unele figuri importante rămân în aşteptare, precum francezul Michel Barnier (PPE), actualul negociator privind Brexit pentru Comisia Europeană.