Statele Unite ar putea opri alimentarea aeronavelor coaliției conduse de saudiți, au declarat oficialii americani pentru Reuters, o mișcare care va pune capăt unuia dintre aspectele cele mai controversate ale asistenței SUA pentru războiul Arabiei Saudite din Yemen, anunță agenția Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Oficialii, care vorbeau sub protecția anonimatului, au recunoscut că această chestiune a fost luată în considerare de ambele țări și au sugerat că decizia ar putea fi în cele din urmă luată de Arabia Saudită, având în vedere capacitatea de realimentare proprie.

Nu a fost clar imediat ce a provocat schimbarea, care vine într-o perioadă de revoltă internațională asupra uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi și după ce parlamentarii democrați și republicani au amenințat că vor acționa săptămâna viitoare în cadrul Congresului asupra operațiunilor de realimentare.

Pentagonul, Departamentul de Stat și Casă Albă au refuzat să comenteze.

"Continuăm să purtăm discuții cu saudiți. Nu avem nimic de raportat în acest moment", a declarat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, comandantul Rebecca Rebarich.

Criticii au pus de mult timp la îndoială necesitatea implicării SUA într-un război care a ucis peste 10.000 de persoane, a transformat peste 2 milioane de locuitori în refugiați și a condus la foamete pe scară largă în Yemen de la începutul anului 2015.

Statele Unite și-au apărat anterior asistența în favoarea coaliției conduse de saudiți, motivând că această avea că scop încheierea conflictului cu o rezoluție negociată.

Senatorii Todd Young, republican, și Jeanne Shaheen, democrat, au cerut vineri administrației Trump să oprească alimentarea avioanelor coaliție conduse de saudiți.

"Dacă administrația nu ia măsuri imediate ... suntem pregătiți să luăm măsuri suplimentare atunci când Senatul revine în sesiune", au declarat Young și Shaheen.