Preşedintele american Donald Trump a apreciat vineri că este "foarte jignitor" ca omologul său francez Emmanuel Macron să sugereze că Europa ar trebui să-şi creeze propria armată pentru a se proteja de duşmani potenţiali, inclusiv SUA, transmite Reuters citat de Agerpres.

Macron si TrumpFoto: Captura YouTube

"Foarte jignitor, dar poate că Europa ar trebui mai întâi să-şi achite contribuţia corectă faţă de NATO, pe care Statele Unite o subvenţionează foarte mult", a scris Trump pe Twitter de îndată ce a ajuns în Franţa unde se va întâlni cu Macron.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat - într-un interviu difuzat marţi de postul de radio Europe 1 - că Europa nu va putea să se apere fără ''o armată europeană adevărată'', relatează AFP.

''Europenii nu vor fi apăraţi dacă nu se decide constituirea unei armate europene adevărate. Faţă de Rusia, care este la frontierele noastre şi care a arătat că poate fi ameninţătoare (...), trebuie să avem o Europă care să se apere singură mai mult, fără să depindă doar de Statele Unite şi într-o manieră mai suverană'', a pledat şeful statului francez în interviul înregistrat luni seara.

Macron citează, fără să numească, ''puteri autoritare care reapar şi se reînarmează la graniţele Europei''. El face apel de asemenea la apărare faţă de ''China, Rusia şi chiar faţă de Statele Unite ale Americii'', evocând decizia Washingtonului de a se retrage dintr-un tratat de dezarmare nucleară ce datează din anii '80: ''Cine este din aceasta victima principală'', se întreabă el, răspunzând apoi: ''Europa şi securitatea sa''.