Procurorii din Sicilia investighează acuzațiile lansate de supraviețuitorii unui naufragiu potrivit cărora o navă americană a ignorat semnalele de ajutor înainte ca vasul cu imigranți să se scufunde și să fie salvați unii dintre ei, scrie The Guardian.

Imigranti in Marea MediteranaFoto: Captura YouTube

Nava USS Trenton a salvat 42 de oameni după ce barca s-a scufundat pe 12 iunie. Supraviețuitorii spun că echipajul navei americane a ignorat inițial strigătele lor de ajutor, deși putea să prevină dezastrul care a urmat și în care și-au pierdut viața 76 de oameni.

Magistrații italieni au confirmat că au vizionat probele video care au fost publicate de cotidianul La Repubblica și în care șase matori povestesc derularea evenimentelor.

”Am văzut nava, nu era prea departe”, povestește unul dintre ei în înregistrarea video. ”Am văzut steagul american, dacă ar fi intervenit înainte de naufragiu, 76 de oameni ar fi încă în viață”, mai spune el.

Vasul cu imigranți plecase din Libia cu câteva zile înaintea tragediei, la bord aflându-se 117 oameni, majoritatea provenind din Africa sub-sahariană. Supraviețuitorii spun că vasul începuse să ia apă cu câteva ore înainte să apară nava cu pavilion american.