Ceva important este pe cale să se întâmple în relaţiile Grecia-SUA într-un moment în care Ankara ridică tonul în relaţia cu Mediterana de Est. Washingtonul consideră că se poate construi o axă care porneşte din Israel, trece prin Cipru şi Grecia şi ajunge în Polonia. Este vorba de ţări care au o relaţie strategică cu SUA şi oferă, de asemenea, facilităţi militare, potrivit Kathimerini, citat de Rador.

Wess MitchellFoto: Hotnews

Este evident şi că în capitala americană se elaborează un Plan B cu privire la ce vor face SUA dacă Turcia continuă să se rupă de interesele occidentale. Responsabilitatea pentru conceperea acestui plan îi revine asistentului secretarului de stat al SUA pentru probleme europene, Wess Mitchell. Toate acestea vor fi discutate la reuniunea care va avea loc la Washington pe tema analizei strategice a relaţiei bilaterale Grecia-SUA.

Între timp, se întâmplă lucruri care trec neobservate, dar prezintă interes. Şeful Statului Major din Cipru are întâlnire cu omologul său american. Ministrul cipriot de externe se întâlneşte cu omologul său american şi cu consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe. Nimic din toate acestea nu s-au mai întâmplat în trecut şi nu pot fi caracterizate drept lucruri de rutină.

Unde vom ajunge este prea devreme să se pronunţe cineva şi - aşa cum semnalăm adesea - este nevoie de atenţie cu privire la aşteptările Greciei şi Ciprului. Nu există nicio îndoială că ceva se schimbă radical în regiunea noastră. Relaţiile Greciei şi Ciprului cu Israelul au fost catalizatorul care a accelerat aceste evoluţii. Este însă important ca cei responsabili să fie atenţi şi să nu facă niciodată vreo greşeală de estimare cu privire la ce vor face SUA şi/sau Israelul dacă se întâmplă un incident "fierbinte" în Marea Egee sau mai la sud.

Grecia trebuie să-şi stabilească obiective naţionale şi să lupte pentru ele în contextul acestei "faceri a lumii" ce are loc în regiune. Există lucruri care, corect, se întâmplă, dar nu le ştim. Însă garanţiile pentru securitatea ţării trebuie să fie obiectiv naţional. Un alt obiectiv ar fi să vedem într-o zi nave de război americane la Agathonisi sau la Kastellorizo (două insule din Marea Egee din zona aflată în dispută cu Turcia n.trad.). Nu se aşteaptă nimeni ca altcineva să lupte pentru el în regiune, dacă va fi nevoie. Însă există acţiuni care pot funcţiona cu efect inhibitor, pentru a nu se ajunge niciodată într-un punct de "fierbere".