Lupta pentru poziția de lider al creștin-democraților după lunga conducere a Angelei Merkel devine tot mai acerbă. Annegret Kramp-Karrenbauer, candidatul considerat cel mai apropiat de cancelar pe plan personal și politic, a prezentat cele mai puternice argumente în favoarea alegerii sale în cadrul unei conferințe, informeazăDW.

Annegret KarrenbauerFoto: Wikipedia

Annegret Kramp-Karrenbauer, femeia pe care mulți o consideră drept succesor al Angelei Merkel, atât în ​​stilul de conducere, cât și în agenda politică, a stabilit de ce ar trebui să fie următorul șef al partidului german conservator, Uniunea Creștin Democrată (CDU).

Conferința de presă de miercuri de la Berlin s-a jucat acasă pentru secretarul general al CDU, deoarece aceasta a organizat-o în biroul reprezentând Saarland, statul localizat în sud-vestul Germaniei pe care l-a guvernat din 2011 până în 2018.

Partidul CDU a nominalizat-o pe Karrenbauer în unanimitate pentru a conduce partidul național, iar aceasta ar putea fi candidatul partidului pentru funcția de cancelar la următoarele alegeri, care sunt programate pentru 2021.

Kramp-Karrenbauer a vorbit despre una dintre problemele cu care se confruntă - blestemul și binecuvântarea de a fi preferata neoficială al lui Merkel - mai întâi prin evidențierea conexiunilor cu cancelarul și apoi insistând că are ceva nou de oferit.

,,Acesta este sfârșitul unei epoci cu care asociez multe relații personale și experiențe personale", a spus ea, înainte de a explica că nu intenționează să rămână în umbra cancelarului.

,,Dar acea epocă s-a încheiat și o astfel de epocă nu poate fi pur și simplu continuată și nici ștearsă cu totul", a spus ea.

,,Întrebarea decisivă este ceea ce faceți cu ceea ce ați moștenit în așa fel încât să fie nou și mai bun".

Soluția lui Kramp-Karrenbauer pentru recuperarea votanților CDU pare să fie evidențierea capitalului de ,,responsabilitate" - un cuvânt pe care l-a menționat foarte mult în timpul conferinței și care este, probabil, cel mai puternic avantaj al său.

Karrenbauer are mai multă experiență guvernamentală decât oricare dintre cei doi adversari principali: Friedrich Merz, un manager financiar care a petrecut ultimii nouă ani în politică și Jens Spahn, ministrul de sănătate de 38 de ani, cu o slăbiciune pentru retorica populistă.

Altă tactică pentru a câștiga electoratul divizat a fost să insiste asupra mesajului centrist al CDU. Ea a avertizat împotriva unei campanii care divizează oamenii, și și-a exprimat speranța că atât Merz, cât și Spahn vor face parte din conducere, chiar dacă nu vor câștiga această cursă electorală.