Guvernul de stânga de la Atena a luat o măsură radicală prin care sunt schimbate relațiile statului elen cu puternica Biserică Ortodoxă, anunțând că preoții nu vor mai fi funcționari publică, scrieGuardian. Oficialii spun că sectorul public nu va mai avea niciun rol religios.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Prin acest acord, 10.000 de posturi de funcționari publici vor fi desființate. Deși clericii nu sunt tocmai funcționari publici, ei sunt numărați ca fiind funcționari publici”, a declarat Dimitris Tzannakopoulos, purtător de cuvânt al guvernului. Premierul Alexis Tsipras, ateu declarat, a spus că este hotărât să pună capăt complicatelor legături ale statului grec cu Biserica.

Potrivit înțelegerii dintre Guvern și Biserică, preoții vor fi plătiți dintr-un fond comun ce va administra și câștigurile generate de proprietățile pe care cele două entități și le dispută încă de la jumătatea secolului trecut.

În acest fond vor intra și o subvenție de stat pentru plata preoților, o subvenție fixă, ce nu depinde de numărul clericilor.

Biserica greacă este, de departe, cea mai bogată instituție din țară, ea având hoteluri, afaceri și alte active în portofoliul de investiții. Dimensiunea acestei averi a creat tensiuni în timpul lungii crize financiare elene.