Președintele Trump intră de miercuri într-un climat politic radical schimbat, în care se va confrunta cu perspectiva unui război de doi ani cu o Cameră a Reprezentaților democrată, cu puterea de a-i bloca agenda legislativă, scrie New York Times.

Donald TrumpFoto: Flickr

Combativ din fire, bucuros să intre în confruntări, președintele trebuie acum să aleagă între escaladarea conflictului politic ce a rupt în două Washingtonul în ultimi ani și încercarea de a întinde mâna spre o conciliere cu opoziția, lucru ce s-a întâmplat rar în timpul administrației sale.

După ce a dus o campanie axată pe adâncirea disensiunilor, Trump a dat semnale în zilele dinaintea votului de marți că ar putea să-și îndulcească tonul, dar nu trebuie uitat că, în trecut, pașii spre colaborarea cu opoziția nu au durat mult.

Pe de altă parte, ținând cont că partidul său nu mai ține mâna pe toate pârghiile puterii din Washington, el nu va mai putea sări peste opoziție pentru a-și transforma prioritățile în legi.

La fel de important, el nu va mai avea ambele majorități din Congres pentru a-și apăra flancurile de investigațiile în tot felul de chestiuni pe care democrații ar vrea cu ardoare să le ancheteze. Noua Cameră a Reprezentanților ar putea căuta mult mai adânc în afacerile sale personale și politice, cerând să se vadă rambursările sale de taxe, săpând mai adânc în relațiile cu Rusia sau cercetând orice conflict de interese.

In extremis, majoritatea democrată din camera inferioară ar putea prezenta pentru Donald Trump chiar și un pericol de punere sub inculpare, lucru ce depinde și de rezultatele investigației procurorului special Robert Mueller.

”Administrația va fi mult mai supravegheată și trasă la răspundere de o Cameră a Reprezentanților democrată. Așteptați-vă la mai multe investigații și citări la audieri. Luna de miere s-a încheiat. Alegătorii au votat mai degrabă pentru o stavilă în calea președintelui decât pentru acordarea unui cec în alb”, spune republicanul Tom Davis, fost parlamentar republican.

Trump a devenit al treilea președinte la rând care suferă un regres la alegerile intermediare. Democrații lui Bill Clinton au pierdut ambele camere în 1994, republicanii lui George W. Bush au pierdut ambele camere în 2006, iar Barack Obama a pierdut Camera în 2010 și Senatul în 2014. Dar Clinton și Obama au revenit după înfrângerile din primul mandat pentru a fi realeși doi ani mai târziu, folosind politic faptul că au avut o opoziție cu care să se confrunte.

Iar, în perioada petrecută în politică, Trump s-a simțit cel mai încrezător și confortabil când a avut un inamic cu care să se bată.

”Procedurile de citare (în Congres) și investigațiile vor fi dificile. Dar probabil că nimic nu va ajuta mai mult la realegerea președintelui decât perspectiva de o avea pe Nancy Pelosi ca președinte ale Camerei Reprezentanților”, spune Marc Short, fost director pentru legislație în administrația Trump.