Parlamentul israelian va relua săptămâna viitoare dezbaterile vizând un proiect de lege care va facilita condamnarea la moarte a atacatorilor palestinieni, a declarat marţi ministrul Apărării, Avgdor Liebermann. Proiectul în cauză este unul favorit al ministrului ultranaţionalist, care a făcut din acceptarea sa una dintre condiţiile pentru a face parte din guvernul de dreapta al lui Benjamin Netanyahu; cu toate acestea, adoptarea sa nu este garantată, transmite AFP, citată de Rador.

PalestinieniFoto: EU/ECHO/PeterBiro

Proiectul prevede ca instanţele militare din Cisiordania ocupată să poată pronunţa pedepse capitale pentru delicte "teroriste" nu pe baza unanimităţii celor trei judecători, ci numai a unei majorităţi a acestora. Această prevedere de altfel nu îi vizează decât pe palestinieni; coloniştii israelieni din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel în 1967, nu sunt supuşi jurisdicţiei militare, ci celei civile.

Textul de lege a fost aprobat în ianuarie cu o majoritate minimă de 52 contra 49 de către parlament, în lectură preliminară. Atunci, dl Liebermann a susţinut acest proiect ca pe "o puternică măsură de descurajare a teroriştilor". Textul trebuie să mai facă obiectul a încă trei dezbateri înainte de o eventuală adoptare, prima dintre acestea fiind acceptarea sa de către o comisie parlamentară pe 14 noiembrie. "După trei ani de luptă încrâncenată, legea vizând pedeapsa capitală va fi în sfârşit prezentată miercuri comisiei legislative, urmând să fie prezentată în primă lectură în plen", a scris pe Twitter dl Liebermann, adăugând că "nu vom renunţa până când nu ne vom fi îndeplinit misiunea".

În realitate, pedeapsa capitală pronunţată de tribunalele militare din Cisiordania nu a fost niciodată aplicată sau confirmată la apel.