Președintele Chinei, Xi Jinping, a cerut miercuri o cooperare globală pentru dezvoltarea internetului, pentru ca acesta să devină mai "corect și echitabil" pe măsură ce Beijingul încearcă să își consolideze rolul global în modelarea web-ului, relatează Reuters.

Xi JinpingFoto: Captura YouTube

Discursul a fost citit în numele lui Xi la principala conferință pentru internet a Chinei, care are loc în nordul orașului Wuzhen, un eveniment controlat strict de către ministerul cibernetic. Acest minister supraveghează folosirea internetului și cenzurează conținutul online.

,,Există o nevoie urgentă de a accelera economia internetului și de a lucra pentru o guvernare mai corectă și mai echitabilă", a spus Xi.

Tehnologia și internetul reprezintă terenuri de luptă cheie în războiul comercial dintre China și Statele Unite, cu accentul cel mai pronunțat pe plângerile Statelor Unite referitoare la furtul de proprietate intelectuală și pe ambițiile Chinei de a deveni lider mondial în tehnologia de vârf.

China și Xi își doresc un rol mai important în guvernanța globală a internetului și au cerut națiunilor să respecte ,,suveranitatea cibernetică" a Beijingului, principiu conform căruia țările ar trebui să aibă libertatea de a controla și de a cenzura infrastructura lor de internet așa cum consideră de cuviință.

Site-urile externe, cum ar fi Google Alfabet Inc și Facebook Inc sunt blocate în China, unde autoritățile controlează strict conținutul online și cenzurează sau îi pedepsesc pe cei care postează materiale văzute ca încălcând ,,valorile socialiste de bază".

Comentariile lui Xi vin, de asemenea, după ce firmele de tehnologie și internet din China s-au lovit de incertitudinea economică ca urmare a tensiunilor comerciale dintre Washington și Beijing, dar și ca o consecință a implicării statului chinez în industriile online.

Baidu Inc și Alibaba Group Holdings Ltd au revizuit recent prognozele de vânzări pentru tot parcursul anului, menționând incertitudinea economică cu care se confruntă.