Un milion şi jumătate de foşti deţinuţi americani, care şi-au ispăşit pedeapsa, şi-au recuperat marţi în Florida dreptul de vot, graţie aprobării date în acest sens de către alegători, transmite AFP, citat de Agerpres.

Alegeri SUAFoto: Captura YouTube

Americanii au fost chemaţi la urne în Statele Unite pentru a reînnoi în totalitate camera inferioară a Congresului şi o treime din Senat, dar şi pentru a alege mii de candidaţi în plan local.

În Florida, alegătorii au trebuit de asemenea să se pronunţe asupra Amendamentului 4, care restabileşte automat dreptul de vot pentru persoanele care şi-au executat pedeapsa cu închisoare şi nu au comis crime sexuale sau omucideri.

Textul a fost aprobat de 64,38% dintre votanţi, conform cifrelor oficiale.

În prezent, aceste persoane sunt nevoite să aştepte minimum cinci ani după ce şi-au ispăşit pedeapsa pentru a putea cere să-şi recupereze dreptul de vot.

Florida este statul cu cel mai mare număr de adulţi privaţi de drepturile lor civice, în virtutea unei politici vechi de 150 de ani care, în realitate, afecta mai mult negrii şi hispanicii, notează AFP.

Rezultatul de marţi înseamnă că aproape 1,5 milioane de persoane se vor putea alătura corpului electoral din Florida - stat-cheie în alegeri - la scrutinul prezidenţial din 2020, dacă se vor înscrie pe listele electorale.

Este "lumina de la capătul tunelului". a reacţionat Yraida Guanipa, care a ieşit din închisoare acum 10 ani şi a fondat o organizaţie activă în domeniul reinserţiei deţinuţilor.