Grupurile pentru drepturile civile și oficialii electorali au lansat miercuri mii de plângeri privind neregulile electorale din întreaga țară, alegătorii plângându-se de aparate de vot nefuncționale, linii de așteptare lungi și muncitori nepotriviți care au periclitat dreptul americanilor de a vota, relateazăThe Washington Post.

Alegeri SUAFoto: Captura YouTube

Cea mai puternică dintre aceste plângeri a venit din Georgia, unde problemele de rasă, acces la scrutin și corectitudine a alegerilor au alimentat un concurs între democrata Stacey Abrams și republicanul Brian Kemp. Abrams, fostă parlamentară, ar fi prima guvernatoare de sex feminin de culoare, în timp ce Kemp, secretarul de stat care supraveghează alegerile, s-a confruntat cu acuzații cum că ar încerca să suprime votul minorităților.

Într-o incintă din centrul Atlantei, alegătorii au așteptat trei ore să voteze după ce oficialii electorali locali au trimis inițial doar trei aparate de vot pentru a servi mai mult de 3000 de alegători înregistrați. În suburbia Gwinnett așteptarea a depășit patru ore, deoarece oficialii electorali au deschis urnele doar pentru a descoperi că aparatele lor de vot nu funcționează deloc, au spus alegătorii.

Valul de plângeri din partea alegătorilor a venit la sfârșitul unui sezon de campanie dominat de preocupările privind accesul la vot și drepturile de vot. A rămas neclar câte dintre plângeri au fost legitime, câți alegători au fost afectați și dacă problemele ar afecta rezultatul votului.