​​Un număr record de femei au candidat pentru poziții în Congres la alegerile care s-au terminat marți. Cele mai multe dintre acestea sunt parte a Partidului Democrat și sunt critice față de direcția în care președintele Trump guvernează, transmiteThe Washington Post.

HotNews.roFoto: Hotnews

,,În ianuarie vor vorbi un număr istoric de femei care vor intra în Congres", a declarat Stephanie Schriock, președintele Listei lui Emily, un grup influent cu afinități democrate care sprijină femeile în politică. ,,Singura întrebare este dacă va fi o noapte bună sau o noapte grozavă pentru femei".

Femeile nu au deținut niciodată mai mult de 20% sau 107 din cele 535 de locuri din Congres, numărul actual.

Acest procent este mai mic decât în ​​multe alte țări, de la Mexic la Marea Britanie, și este văzut ca fiind un motiv pentru care Statele Unite nu au ales niciodată un președinte de sex feminin.

Dar, în acest an, femeile au candidat pentru funcții oficiale în numere fără precedent, mai ales în calitate de democrați. Cele mai multe au candidat pentru prima dată. Starurile noii clase politice au inclus femei care au fost printre primele care au servit în luptă atunci când militarii au decis că acele roluri nu mai erau doar pentru bărbați.

Noile fețe din Congresul american le includ pe:

Alexandria Ocasio-Cortez, în New York, în vârstă de 29 de ani, o latină care l-a învins pe Joseph Crowley decisiv, va deveni cel mai tânăr membru al Casei ales vreodată.

În Virginia, democrata Jennifer Wexton a învins-o pe republicana Barbara Comstock.

În Florida, democrata Debbie Mucarsel-Powell, o imigrantă din Ecuador care lucrează ca educatoare, și-a concentrat campania în mare măsură asupra sistemului de sănătate și a l-a învins pe republicanul Carlos Curbelo. Curbelo a votat pentru abrogarea Obamacare într-un district care conține mii de oameni care au beneficiat de el.

Citeșteaicidespre prima femeie de origine palestiniană aleasă pentru Congresul SUA.