Italia s-a trezit izolată, luni seara, la masa miniştrilor de finanţe ai zonei euro. Toţi s-au înţeles să-i ceară să prezinte un buget revizuit şi de astă dată în limitele regulilor bugetare europene, potrivit Le Soir, citat de Rador.

Giuseppe ConteFoto: Presidenza della Repubblica

"Suntem de acord cu evaluarea Comisiei Europene", au declarat miniştrii într-o declaraţie comună la finalul reuniunii lor lunare. Instituţia europeană estimează că, având un deficit public de 2,4% pe 2019, ţara trăieşte mult peste posibilităţile sale şi îşi pune datoria publică în pericol. În premieră, a trimis bugetul înapoi guvernului italian, cerându-i să-l revizuiască.

Problema este că ministrul italian, Giovanni Tria, nu a promis să revizuiască bugetul luni. Părăsind reuniunea marilor trezorieri ai zonei euro, el a spus că speră ca "spreads" (diferenţa dintre rata de finanţare a Italiei şi cea de referinţă, germană, care reflectă de regulă încrederea sau neîncrederea pieţelor financiare) "vor scădea o dată ce strategia noastră va fi mai bine înţeleasă, când noi vom fi explicat mai bine cifrele noastre şi poate după dialogul cu Comisia".

Guvernul italian apreciază că în ţară creşterea va fi de 1,5% în 2019, o prognoză mai optimistă decât are Comisia, care mizează pe o cifră de 1,1%.

Potrivit unei surse apropiate de discuţii, ministrul italian a cerut mai curând la reuniune o exceptare de la reguli în 2019, promiţând să revină în limite spre 2022.

"Mingea e în terenul italian"

Dacă o ţară "spune că regulile n-o interesează, trebuie să existe consecinţe. E simplu şi limpede", a scris pe Twitter ministrul slovac de finanţe, Peter Kazimir.

"Starea noastră de spirit este cea a dialogului", a explicat comisarul european pentru economie, Pierre Moscovici. Dar "noi nu negociem. Regulile sunt reguli", a adăugat el.

"Italia acţionează deschis contra regulilor. (...) În final, asta ar putea să-i încetinească şi mai mult economia", a subliniat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

"Ştim că italienii pregătesc un răspuns" la respingerea de către Comisie, a explicat Mario Centeno, preşedintele Eurogrupului (instanţa în care se reunesc miniştrii de finanţe ai zonei euro). Noi vrem şi ne aşteptăm ca italienii să se asigure că proiectul lor de buget respectă regulile", a adăugat el în conferinţa de presă.

Întărit de ţările membre în vreme ce unii membri ai guvernului italian denunţă ordinul "birocraţiei de la Bruxelles", comisarul Moscovici a comparat regulile bugetare ale zonei euro cu "un regulament de co-proprietate" pentru care "administratorul sindic" poate interveni. "Nimeni nu vrea să dărâme un zid de rezistenţă", a continuat el printr-o metaforă, pentru a sublinia că zona euro este interdependentă şi că respectarea regulilor comune de către toţi garantează stabilitatea întregului.

"Mingea este acum în terenul italian (...). Calitatea răspunsului (italienilor) va avea un mare impact asupra a ceea ce se va întâmpla după aceea (...). Noi nu acţionăm în spiritul pedepselor sau sancţiunilor", a concluzionat el.