Justiția europeană a ordonat marți Italiei să recupereze impozitul municipal pentru bunurile imobile ale Bisericii catolice în cazul imobilelor folosite pentru învățământ și cazare, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Judecătorii Curții de Justiției a Uniunii Europene au declarat admisibil un recurs al instituției private de învățământ Montessori și proprietarului unui bed and breakfast în privința scutirii de taxe acordate Bisericii și au anulat o decizie a a Comisiei Europene care considera "imposibilă" recuperarea taxelor datorate de Biserică.

Sumele în joc sunt evaluate la mai multe miliarde de euro.

Comisia Europeană a estimat în decembrie 2012 că exonerarea de la plata ICI, taxa municipală pe bunuri imobile, acordată de stat instituțiilor religioase pentru activități școlare sau cazare în imobilele care le aparțin constituie un ajutor de stat ilegal.

Executivul european nu a ordonat însă recuperarea acestei taxe, considerând demersul imposibil.

Reclamanții au denunțat acest avantaj acordat Bisericii apreciind că este vorba de un avantaj competitiv pentru instituțiile religioase și ecleziastice care exercită activități similare.

Judecătorii nu au fost de acord cu decizia Comisiei Europene. Executivul bruxellez "ar fi trebuit să examineze dacă există modalități alternative care să permită recuperarea, fie și parțială, a acestor ajutoare", au argumentat judecătorii, pentru a justifica anularea deciziei Comisiei de a nu ordona recuperarea taxelor datorate de Biserică.