Consiliul de Securitate ONU a transmis luni că ia în considerare ridicarea sancțiunilor impuse Eritreei săptămâna viitoare, lucru contestat de mai multe state membre, care doresc menținerea unei presiuni diplomatice, relatează Reuters, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Menținerea presiunii diplomatice are ca scop asigurarea finalizării conflictului cu Djibouti. Decizia Consiliului de Securitate ONU vine în contextul în care relațiile diplomatice dintre Eritreea și Etiopia s-au îmbunătățit în ultima perioadă.

Marea Britanie a propus ridicarea sancțiunilor și a embargoului pe armament și a transmis că susține încetarea conflictului dintre Eritreea și Djibouti și normalizarea relațiilor.

Mai mulți diplomați au transmis că Franța și alți membri ai Consiliului doresc menținerea presiunii diplomatice asupra țării. Propunerea de ridicare a sancțiunilor are nevoie de nouă voturi pentru a fi aprobată. De asemenea, este necesar ca Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie și Franța să nu își exercite dreptul de veto.

Ambasadorul Chinei la ONU, Ma Zhaoxu, a transmis că Administrația de la Beijing este în consultări în ceea ce privește Eritreea.

Conflictul dintre Etiopia și Eritreea a fost încheiat în luna iulie. Cele două țări au decis redeschiderea ambasadelor, a porturilor și reluarea zborurilor după zeci de ani de dispută.