Donald Tusk, președintele Consiliului European, le-a transmis luni liderilor polonezi „să revină la normal” în ceea ce privește poziția Poloniei în Uniunea Europeană, menționând că în caz contrar, ar fi următoarea țară după Marea Britanie care părăsește Blocul comunitar, relatează Euronews, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Donald Tusk a fost prim-ministru al Poloniei în perioada 2007-2014 și a criticat în mai multe rânduri modul de conducere al Partidului Lege și Justiție (PiS), care a contrazis de multe ori principiile europene pe probleme privind imigrația sau justiția.

„Pentru mine nu contează dacă Jaroslaw Kaczynski (liderul PiS, n.red.) plănuiește să părăsească Uniunea Europeană sau doar inițiază procese care vor avea acest rezultat”, a declarat Tusk în cadrul unei vizite în Varșovia.

„Dorința de a păstra Polonia în Uniunea Europeană este mai mică decât cea de a păstra Marea Britanie. Este o problemă foarte serioasă, riscul este foarte mare, îmi doresc ca toată lumea să revină la normal”, a adăugat președintele CE.

Administrația de la Varșovia nu plănuiește să organizeze un referendum pentru ieșirea țării din UE, dar Comisia Europeană conduce o investigație în ceea ce privește conducerea și justiția din Polonia.